Olika bud om Lantus

Läkemedelsförmånsnämnden gör en mycket mer positiv bedömning av effekten av Lantus än vad FDA och EMEA gör. Det menar Hans Liedholm och Agneta Björck Linné som har granskat dokumentationen.

22 sep 2004, kl 18:00
0

Annons

Läkaren Hans Liedholm och apotekaren Agneta Björck Linné, båda i Malmö, kritiserar Läkemedelsförmånsnämndens (LFN) bedömning av Lantus (insulin glargin). De menar att det inte finns några dokumenterade fördelar med Lantus jämfört med traditionella meddellångverkande NPH-insuliner.

? Det finns idag inget vetenskapligt underlag som visar på några fördelar för Lantus, säger Agneta Björck Linné.

Återspeglas inte i studierna

Liedholm och Linné har gjort en egen systematisk översikt av litteraturen kring Lantus. Officiell dokumentation inhämtades från registreringsmyndigheterna. Även studier som publicerats men som inte ingått i registreringsunderlaget togs med i bedömningen.

De menar att ingen skillnad i glukoskontroll kunde noteras i de sex huvudstudierna som ingick i registreringsunderlaget.

I en artikel i Läkartidningen i somras skriver Liedholm och Linné att ?Den sammanlagda bilden av Lantus som ett insulin som ger mindre risk för hypoglykemier återspeglas inte i studierna?.

De skriver också i artikeln att den synen delas av både den amerikanska myndigheten FDA och den europeiska EMEA. En syn som svenska LFN inte delar, som gör en mer positiv bedömning.

Hellre fria än fälla

LFN anser att Aventis, som säljer Lantus, i en hälsoekonomisk modell för typ 1-diabetiker visar att Lantus är kostnadseffektivt. Däremot varierar kostnadseffektiviteten kraftigt för typ 2-diabetiker.

? Det fanns ett osäkerhetsmoment i underlaget men nämnden valde att hellre fria än fälla. Dock med villkor att företaget senast den 1 juli 2005 ska komma in med underlag som för typ 2-diabetiker belyser kostnadseffektiviteten av Lantus i klinisk användning. Därefter prövar LFN subventionsfrågan på nytt, säger Axel Edling, ordförande i LFN.

Relativt skeptisk

I dag rekommenderas Lantus av tolv läkemedelskommittéer. Agneta Björck Linné menar att de bör överväga att ompröva detta.

? De verksamheter som har en betydande användning av Lantus bör också analysera och kritiskt värdera behandlingen.

Läkemedelskommittén i Landstinget Dalarna är en av de tolv som rekommenderar.

? Vår terapigrupp och kommittén tyckte att dokumentationen gav stöd för ett mer praktiskt och enklare doseringsförfarande med Lantus. Ofta kan det ges som en dos per dygn. Detta skulle då spara personaltid, speciellt i hemsjukvård, även om övrig terapeutisk effekt var likvärdig med annat billigare insulin, säger Bo Claesson, läkemedelskommittéordförande i Landstinget Dalarna.

I Örebro är det inte ett förstahandsval.

? Vi rekommenderar det endast som andrahandspreparat i speciella situationer. Vi ser det som ett alternativ till patienter där man annars hade övervägt insulinpump, säger Maria Ekbäck, ordförande i läkemedelskommittén i Örebro läns landsting.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng