Annons

Ny bro mellan forskare och läkemedelsindustri

Actar är ett nystartat bolag som bildats av sex universitets affärsdrivande bolag. Actar ska göra forskare mindre beroende av läkemedelsindustrin genom att de erbjuds att få sina upptäckter bedömda.

12 jun 2001, kl 18:44
0

Karolinska Innovation AB har tillsammans med Teknikbrostiftelsen startat Actar AB. Företaget har flera av landets universitet som ägare; Göteborg, Uppsala, Lund, Stockholm, Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet.

Initiativtagare är KI-forskaren Gunnar Norstedt, professor vid institutionen för molekylär medicin.

Tanken är att Actar ska fungera som en bro mellan akademisk forskning och industriforskning. Företagets affärsidé är att ge forskaren en affärsmässig bedömning och en experimentell utvärdering av upptäckten och vilka möjligheterna är för att utveckla ett nytt läkemedel.

Ska hjälpa forskare längre
Man kommer att erbjuda en automatiserad screening, något som normalt inte finns inom akademien idag eftersom det är för dyrt. Behovet av screening har accelererat på senare tid bland annat till följd av genomforskningen.
Actar ska hjälpa forskaren att driva sina upptäckter längre än vad som är möjligt att göra på egen hand och bättre utvärdera idén innan man kontaktar ett läkemedelsföretag. Forskaren har också möjlighet att vara delaktig i projektet längre än man normalt kan idag genom ett fondsystem som innebär att forskaren blir delägare i företaget.

Idag består Actar av Karl-Olof Borg, VD, och en nyrekryterad styrelse samt ett vetenskapligt råd. Karl-Olof Borg har tidigare bland annat arbetat 15 år som forskare på Astra och Pharmacia. Även Gunnar Norstedt har ett förflutet inom Pharmacia&Upjohn.

Man räknar med att snart vara 15 personer på företaget.

? Vi hoppas få in nytt kapital genom riskkapitalmarknaden och tror att intresset är stort för den här typen av bolag, säger Gunnar Norstedt.