Annons
Många vill forska på patienter med covid-19

Många vill forska på patienter med covid-19

Etikprövningsmyndigheten har godkänt 260 covidrelaterade studier. Sju procent gäller läkemedel.

6 nov 2020, kl 07:30
0

Annons

När coronapandemin bröt ut i våras fick Etikprövningsmyndigheten ta emot ett stort antal ansökningar gällande forskning om covid-19. En sammanställning från Vetenskapsrådet visar nu att totalt 260 kliniska studier som rör sjukdomen hittills har godkänts av Etikprövningsmyndigheten.

Sju procent är läkemedelsstudier

Av de hittills godkända kliniska studierna gällande forskning om covid-19 är 17 stycken rena läkemedelsstudier. Detta motsvarar sju procent, vilket är något lägre än de tio procent som andelen normalt brukar vara av kliniska studier. Enligt Madeleine Durbeej-Hjalt, Vetenskapsrådets huvudsekreterare för medicin och hälsa, är det för tidigt att dra några slutsatser om vad detta kan bero på.

– Generellt tar läkemedelsprövning längre tid än andra kliniska studier vilket kan vara en orsak. De ansökningar som inkom i början handlade om läkemedel som redan användes för andra områden, att hitta nya substanser tar förstås längre tid, säger hon.

Totalt 13 av läkemedelsstudierna har Region Stockholm eller sjukhus i Stockholmsområdet som huvudman. Övriga studier bedrivs av Region Örebro, Region Västerbotten, Region Skåne och Region Uppsala.

Undersöker ciklesonid och remdesivir

En av de godkända studierna bedrivs av Capio S:t Görans sjukhus och handlar om inhalationssteroiden ciklesonid, en studie som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat om. Denna substans är under produktionsnamnet Alvesco ett godkänt astmaläkemedel.

Tre studier som bedrivs av Region Stockholm handlar om läkemedlet remdesivir, som numera är godkänt i EU och i USA som läkemedel mot covid-19.

I några av de andra godkända läkemedelsstudierna kommer bland annat behandling med omega-3 fettsyror samt substansen letrozol att undersökas. Den sistnämnda används i dag bland annat som behandling efter bröstcancer.

Fler godkända studier i våras

Vetenskapsrådet sammanställer löpande grundläggande information om planerad forskning om covid-19 baserat på utdrag från Etikprövningsmyndigheten. Under perioden april till juni godkändes 60 nya covidrelaterade studier i månaden. Efter sommaren var motsvarande siffra ungefär 20 stycken per månad.

– Det var betydligt fler ansökningar under våren. Om en andra våg av sjukdomen kommer att leda till att ansökningarna ökar igen kan vi inte svara på, säger Madeleine Durbeej-Hjalt.

De godkända studierna handlar om allt från att studera en liten specifik patientgrupp vid en liten enskild klinik till stora registerstudier som ska analysera data som täcker in hela Sveriges befolkning. Tidsperioderna för studierna skiljer sig också åt. 20 procent av studierna ska genomföras på ett halvår eller mindre, medan över hälften av dem kommer att pågå ett år eller mer.

Läkemedelvärlden har tidigare rapporterat om Etikprövningsmyndighetens arbete med ansökningarna om covidforskning. Då visste myndigheten inte om det ökade fokuset på covid-19 hade lett till att andra kliniska studier minskat.

Madeleine Durbeej-Hjalt på Vetenskapsrådet säger att viss annan klinisk forskning kan ha fått stå tillbaka på grund av att Etikprövningsmyndigheten införde ett snabbspår för forskning om covid-19.

– Kliniska studier har också stoppats och försenats men det beror på pandemin i sig snarare än att det görs många studier på sjukdomen, säger hon.