Annons

NSAID bättre mot menssmärtor

Antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen tycks lindra menssmärtor bättre än paracetamol. Det visar en metaanalys från Cochrane-institutet.

20 jan 2010, kl 12:30
0

Annons

Tidigare metastudier har inte funnit belägg för att NSAID skulle vara effektivare än paracetamol, men i den nu publicerade studien har forskarna funnit belägg för detta.

Många kvinnor
drabbas av tillfälliga smärtor under menstruationen, dysmenorré. Orsaken tros vara överskott av hormonet prostaglandin som man vet orsakar kramper. Just NSAID blockerar produktionen av prostaglandin.
I metaanalysen från Cochrane har forskare gått igenom 73 studier i vilka totalt 5156 kvinnor deltagit och jämfört effekten av placebo, NSAID och paracetamol.

Översikten belägger
att NSAID är betydligt effektivare än placebo, däremot såg forskarna ingen skillnad mellan de olika preparaten, förutom acetylsalicylsyra som inte tycktes ha någon större effekt.

I en tidigare
metastudie från 2003 fann forskarna från Cochrane inte belägg för att NSAID skulle vara effektivare än paracetamol mot dysmenorré. Det gjorde man i den nu publicerade studien, även om det bara var några av studierna som var relevanta för att göra en jämförelse.