Stora skillnader mellan smärtläkemedel

Forskare vid Cochran har analyserat vilka smärtlindrare som fungerar bäst vid postoperativ smärta. Slutsatsen är att det inte finns en behandling för alla patienter och stora skillnader mellan olika preparat.

7 sep 2011, kl 12:03
0

Annons

Cochraninstitutet har låtit göra en sammanställning över närmare 350 studier med 45 000 smärtpatienter involverade. Utifrån det materialet har nu forskare tittat närmare på de olika medicinernas effekt på postoperativ smärta.
Och det kanske viktigaste resultatet, enligt forskarna, är att inget läkemedel  lindrar smärta för alla patienter.

Analysen
visar på stora skillnader mellan olika värkläkemedel. Till exempel fick 70 procent av patienterna som tog 120 milligram etoricoxib eller kombinationen 500 mg paracetamol plus 200 mg ibuprofen betydligt mindre ont. Däremot var det bara 35 procent av patienter som tagit 1000 mg acetylsalicylsyra och 600 mg paracetamol som blev av med smärtan. Sämst fungerade kodein, med bara 14 procents smärtbefrielse.

Att lindra smärta
behöver inte vara ett mysterium, menar forskarna till sammanställningen. Idag finns tillförlitliga bevis på hur olika läkemedel och kombinationer av substanser fungerar vid akut smärta, är forskarnas konklusion.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng