Annons

NOTISER, LMV 5/05

Satsning på medicinsk forskningI Regeringens forskningsproposition lyfts den medicinska forskningen fram. Anslag på 400 miljoner de närmsta tre åren, en ny nationell centrumbildning för att stimulera till fler kliniska prövningar och en central struktur för landets biobanker är några av förslagen. Men kritiker menar att det behövs mer resurser för att Sverige ska vara en […]

18 apr 2005, kl 14:07
0

Annons

Satsning på medicinsk forskning

I Regeringens forskningsproposition lyfts den medicinska forskningen fram. Anslag på 400 miljoner de närmsta tre åren, en ny nationell centrumbildning för att stimulera till fler kliniska prövningar och en central struktur för landets biobanker är några av förslagen. Men kritiker menar att det behövs mer resurser för att Sverige ska vara en medicinsk forskningsnation att räkna med. Regeringen ska också tillsätta en utredning om den svenska forskningens framtid.

Ingen varning på NSAID i Europa

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beslutat att ny varningstext ska införas på förpackningarna för samtliga NSAID i USA. Beslutet kom i samband med att FDA krävt att Pfizer skulle stoppa försäljningen av Bextra. Läkemedelsverket ser inga skäl för att införa varningar i Sverige, utan avvaktar den utvärdering av NSAID som för närvarande pågår.

Israeliska Teva öppnar i Helsingborg

Ett av världens största generikaföretag, Teva, har nyligen öppnat ett försäljnings- och marknadsbolag i Helsingborg. Huvudkontoret ligger i Israel. I Sverige finns idag fem anställda, men innan årets slut räknar VD Peter Burestedt med att ha anställt ytterligare tre personer. Företaget har ett antal läkemedel godkända i Sverige inom onkologi, benskörhet och depression.

Indien inför skärpta patentregler

Den indiska regeringen vill införa strängare patentregler för tillverkning av läkemedel. Skärpningen som är en följd av Världshandelsorganisationens krav har fått kritik, bland annat från Läkare utan gränser. Lagändringen kommer, menar kritikerna, att omöjliggöra den produktion av billiga, kopierade generika, som varit betydelsefull både för Indien och fattiga delar av världen. Landet exporterar idag två tredjedelar av sin läkemedelsproduktion främst till utvecklingsländer och är världens största producent av generiska läkemedel. Det regerande kongresspartiet hävdar att läkemedel inte kommer att bli dyrare i Indien ? men frågan är vad det innebär för exporten, säger kritikerna.

Flera nyheter i Läkemedelsboken

Årets upplaga av Läkemedelsboken, som började distribueras till sjukvården i april, innehåller flera nya avdelningar. Bland annat finns nu fyra kapitel om marknadsföring av läkemedel. En annan nyhet är ett kapitel om utsättning av läkemedel. Kapitlen i Läkemedelsboken kan laddas ned som pdf-filer från Apotekets hemsida.

Internationellt samarbete om antibiotika

På svenskt initiativ byggs nu ett internationellt nätverk med inriktning på antibiotikaresistens, React, upp i samarbete med bland andra WHO (se www.reactgroup.org).
? En av uppgifterna är att försöka få läkemedelsutvecklingen att röra på sig. Vi har anställt en engelsk konsult som under våren kommer att analysera möjliga incitament och systemförändringar inför ett möte på EU-kommissionen där vi fått tillträde till tre direktorat, säger Otto Cars, professor och ordförande i Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens, Strama.

Könsskillnader i synen på astma

Tonårsflickor tar i högre grad hänsyn till sin astma än pojkar. Det visar en studie om attityden till sjukdom hos barn med astma. Studien med rubriken ?Jag vill också ha en hund?? är gjord av Ingela Rydström vid Umeå universitet. Tonåringarna med astma berättar om tre strategier; att hålla sjukdomen på avstånd, att utmana den eller att ta den i beaktande. Beteendet att utmana sjukdomen observerades hos båda könen, men medan flickorna berättar att de förbereder sig med läkemedel före en utmaning avstår pojkarna från sådana förberedelser.