Annons

?Sverige kan lära av Danmark?

APOTEKSMONOPOLET, FÖRSTA INLÄGGET

18 apr 2005, kl 14:49
0

Domslutet från EG-domstolen kommer snart och en avreglering av apoteksmonopolet har aldrig varit så nära. När ett nytt system ska skapas finns mycket att lära av Danmark. Där har kunderna efter liberaliseringen fått bättre tillgänglighet, längre öppettider och lägre priser. 1 200 nya försäljningsställen har tillkommit, men förbrukningen av smärtstillande medel har inte ökat, tvärtemot vissa farhågor. Däremot gjorde krångliga regleringar och tunga administrativa bestämmelser inte mycket för att förenkla för de nya aktörerna.

Trots att tre av fyra av Sveriges medborgare önskar sig möjlighet att köpa produkter som nässpray, hostmediciner och huvudvärkstabletter i sin vanliga matbutik så väcker scenariot med receptfria läkemedel utanför statliga Apoteket farhågor hos några.

Osäkerheten beror till stor del på bilden som ibland målas upp: att Apoteket skulle stå och falla med sin försäljning av receptfria läkemedel. Skrämselkampanjen ?Rädda Apoteket? var tydlig och andemeningen i den var att hela Apoteket skulle hotas om också annan försäljning av receptfria läkemedel utanför monopolet skulle tilllåtas.

Men är det så att Apoteket finansierar sin övriga verksamhet med för höga marginaler på egenvårdsprodukter som just receptfria läkemedel? Det vore anmärkningsvärt. Sanningen är att Apoteket inte står och faller med försäljningen av receptfria läkemedel, den är några få procent av den totala omsättningen. Men folkhälsan blir lidande av det nuvarande systemet eftersom Sverige har så usel tillgänglighet.

Flera utredningar och rapporter på senare tid, som Lars Jedings stora utredning från 1998, visar att en mycket stor del av svenska folkets åkommor kan avhjälpas med egenvård. Ett omreglerat system för försäljning av egenvårdsprodukter med fokus på tillgänglighet och kundernas behov gör att medborgarna mår bättre. Staten borde arbeta mer med att öka tillgängligheten, höja kunskapsnivån hos medborgarna och sänka priserna. Men dagens system motverkar i stället detta.


Men varför måste vi egentligen vänta på en europeisk dom för att ändra systemet? Vi kan själva på nationell nivå förändra marknaden så den blir mer kundvänlig. En förändring i systemet har redan skett. Tidigare har det varit otänkbart för Apoteket att skilja på receptfria och receptbelagda läkemedel men nu när monopolet är skakigt visar det sig fungera alldeles utmärkt att öppna drugstores, Apoteket Shop, där bara receptfria läkemedel och en ökad andel handelsvaror säljs. Men andra aktörer släpps ännu inte in på marknaden.

I ett omreglerat system blir inte bara försäljningsställena fler, de har också mycket bättre öppettider. Det kan vi se i Danmark. Vinsten av ökad tillgänglighet blir inte bara friskare medborgare utan också en minskad belastning på den hårt ansträngda sjukvården i Sverige. Regeringens öppning till dialog och samarbete i frågan välkomnas. Vi får hoppas att viljan till samarbete och förändring finns kvar oavsett vad domen innehåller. Läkemedel är ju inte vilken handelsvara som helst och vi önskar oss inte en oreglerad marknad. Det är snarare på tiden att vi tillsammans underlättar tillgången till receptfria läkemedel till ett så bra pris som möjligt så snabbt som möjligt. En välfungerande läkemedelsförsörjning inom hela Sverige är viktig och här kan ICA med sitt rikstäckande butiksnät fungera som en viktig del.

Johan Wiklund
Affärsutveckling, ICA AB