Nej till farmaceutsortiment som ny läkemedelskategori

Nej till farmaceutsortiment som ny läkemedelskategori

Läkemedelsverket tycker inte att någon ny kategori behövs. Informationen till patienter kan dock bli bättre.

5 apr 2018, kl 10:15
0

Det är slutsatser som Läkemedelsverket drar efter att ha gjort en kartläggning av förutsättningarna för behandling med receptfria läkemedel, ett uppdrag myndigheten fick som en komplettering i regeringens regleringsbrev för 2017.

– Vi ser inte att det idag finns någon anledning att ytterligare öka tillgången eller ändra förutsättningarna genom att lägga till någon ny läkemedelskategori för den receptfria försäljningen i Sverige, säger Brita Sjöström, projektledare på Läkemedelsverket.

Kartläggningen har också lett fram till slutsatsen att tillgången till receptfria läkemedel är tillräcklig. Flera av de läkemedel som i andra länder ingår i ett farmaceutsortiment säljs som receptfria i Sverige.

Informationen och rådgivningen kring egenvården, som de receptfria läkemedlen ingår i, kan dock förbättras och utvecklas, menar Läkemedelsverket.

I uppdraget ingick inte att ge några konkreta förslag på lagändringar eller utreda vilka läkemedel som skulle kunna ingå i en ny läkemedelskategori.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng