När får en läkare äga apotek?
– Det beror på. En läkare med förskrivningsrätt får inte ensam äga ett apotek, där blir det nej, men det kan gå bra att vara delägare. Varje ansökan bedöms individuellt och vi tittar i varje fall på hur ägarstrukturen på ett visst apotek ser ut. Det hela kokar ner till något som heter bestämmande inflytande. En läkare med förskrivningsrätt får inte ha bestämmande inflytande vilket bland annat innebär att han eller hon inte får ha mer än 50 procent av rösterna, säger Annika Babra.
Det låter väldigt svårt?
– Kontrollen av ägarstrukturer är komplex och innefattar bland annat vad som framgår av aktieboken och sammansättningen av styrelsen. Vi fick väldigt mycket frågor om ägande i början och Läkemedelsverkets tolkning av lagens begrepp, bestämmande inflytande, finns publicerad på vår hemsida för att underlätta för de som söker. Men det finns inga enkla svar utan med hjälp av våra jurister gör vi bedömningar utifrån varje ansökan.
Så man behöver inte frånsäga sig förskrivningsrätten för att få vara delägare i ett apotek?
– Nej, under förutsättning att förskrivaren varken ensam eller tillsammans med andra förskrivare har bestämmande inflytande.
Kan man få hjälp på traven av er när man skriver sin ansökan?
– Det är svårt för det är ju fler saker som ligger till grund för vår bedömning, men vi försöker såklart att hjälpa till så mycket vi kan och svara på konkreta frågor. Även vi har fått brottats med de här frågorna för att det ska landa rätt och på ett konkurrensneutralt sätt. Men vi lär oss också hela tiden och blir bättre på att se vilken information vi behöver. Vi har nog blivit tydligare också för i början fick vi in många frågor från förskrivare som ville starta apotek, men det är nästan ingenting nu.
Hur lång tid tar det innan ni svarar på en ansökan?
– Vi har inte gjort någon mätning av snittiden men än så länge har vi inte överskridit
de 90 dagar vi har på oss. De
kommer fortfarande en ström av ansökningar men det är inte alls i samma utsträckning som
i början.