Annons
Myndigheterna som blev fler
Förslagen om att myndigheterna på vård- och omsorgsområdet skulle bli fyra verkar långt borta idag. Foto:Istockphoto.

Myndigheterna som blev fler

En försiktig förändring av vård- och omsorgsområdet.

11 apr 2013, kl 08:49
0

Annons

Stefan Carlsson menar att ett av hans viktigaste förslag var att samla kunskapsstyrningen i en myndighet.

Utredarens förslag

I statens vård- och omsorgsutredning som leddes av Stefan Carlsson var förslaget att tio myndigheter samt Apotekens Service skulle ersättas av fyra myndigheter med fokus:

  • Infrastruktur
  • Tillsyn
  • Kunskapsspridning
  • Välfärdsstrategi
"Jag varnade för att man kunde hamna i det läget om man inte tog ett samlat grepp"

På Socialdepartementet håller man som bäst på med att organisera om myndighetssverige på vård- och omsorgsområdet. Men de förändringar som det hittills fattats beslut om är inte på långt när så radikala som de som den tidigare vd:n för Apoteket AB och nuvarande landshövdingen i Kalmar län, Stefan Carlsson föreslog.

I hans vård- och omsorgsutredning, ”Gör det enklare” var förslaget att röra om ordentligt i grytan och ersätta tio myndigheter och två organisationer med fyra nya myndigheter. Inte en enda myndighet skulle lämnas orörd och inga sammanslagningar av befintliga, var Stefan Carlssons linje.

Just nu ser det istället ut som om myndigheterna på området blir fler. Regeringen har i riksdagen redan fått grönt ljus för den nya tillsynsmyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg. Inom kort förväntas riksdagen också klubba igenom att infrastrukturbolaget Apotekens Service AB ska omvandlas till en myndighet, plus att Smittskyddsinstitutet, Folkhälsoinstitutet och delar av Socialstyrelsen slås ihop till en ny folkhälsomyndighet. Det innebär i praktiken en myndighet till jämfört med idag. Och just nu kan man inte se att så mycket av Stefan Carlssons utredning är på väg att realiseras.

På departementet försäkrar man att vård- och omsorgsutredningens idéer förvaltas och delvis kommer till användning, även om anslaget inte blivit så brett. Men någon proposition utifrån utredningen blir det inte.
– Om man tar lite i taget brukar det vara svårt att få till helheten, därför var min idé att göra om alltihop. Men det har man inte riktigt orkat utan nu tar man vissa delar istället, kommenterar Stefan Carlsson deras agerande.

Det första steget i det som regeringen kallar en utveckling av myndighetsstrukturen, där man skapar en ny tillsynsmyndighet, hade i praktiken påbörjats redan innan Stefan Carlsson lämnade sina förslag i maj förra året.

Frågan om en renodlad tillsynsmyndighet har stött och blötts också i tidigare utredningar. Resultatet är nu att tillsynen och tillståndsärenden som idag ligger på Socialstyrelsen flyttas över till den nya myndigheten den 1 juni.– Min idé var ju att allt som hade med tillsyn och tillstånd på olika myndigheter skulle föras över till den nya myndigheten. Men så blev det inte, i alla fall inte nu, konstaterar Stefan Carlsson.

Inte heller omvandlingen av Apotekens Service AB till en myndighet för infrastrukturfrågor är den breda lösning som Stefan Carlsson ville ha.
– Kortfattat kan man säga att hans utredning är mer omfattande. I dagsläget är det inte på gång att föra över andra myndigheters tillsyn på den nya myndigheten, säger Roland Bjuremalm, kansliråd på Socialdepartementet.

– För övrigt kan man säga att frågorna bereds vidare här på departementet, vilket betyder att man eventuellt kan komma att tillföra nya uppgifter till myndigheterna senare.

Tre steg mot en ny myndighetsstruktur är alltså tagna. För det som kallas det fjärde steget har det nu utsetts en handläggare inom departementet, Göran Ekström, som efter sommaren ska komma med ett underlag, en promemoria, på en eventuell kunskapsmyndighet.
– Att samla kunskapsstyrningen inom en myndighet, var nästan det viktigaste i min utredning, tycker Stefan Carlsson.

Här skulle, enligt Stefan Carlssons förslag, SBU hamna liksom delar av till exempel Socialstyrelsen, TLV och Läkemedelsverket.
– Det här tror jag är tuffast att ta i och det som, om det genomförs, innebär den största förändringen, säger han.

Enligt den tidsplan som Göran Ekström fått ska den nya myndigheten finnas på plats i början av 2015.Om det kommer att föreslås någon radikalare förändring av myndigheter som Läkemedelsverket och TLV återstår att se. Än tycks de två sitta i orubbat bo.
– Ja och det skapar en känsla hos dem ”att vi slapp förändringen” och det tror jag inte är så bra, säger Stefan Carlsson.

Summa summarum är alltså att reformen hittills har inneburit en myndighet till jämfört med tidigare.
– Ja så är det och vi i utredningen varnade för att man kunde hamna i det läget om man inte tog ett samlat grepp. Å andra sidan måste jag säga att jag har full respekt för att man inte orkar ta allt på en gång, säger landshövdingen i Kalmar.

 

 

Stegen i arbetet med vård- och omsorgmyndigheterna

  • Beslut är fattat om Inspektionen för vård- och omsorg som är en ny tillsynsmyndighet. Hit har Socialstyrelsens arbete med tillsyn och tillstånd överförts. Däremot inte tillsyn som andra myndigheter har. Myndigheten ska finnas på plats 1 juni i år.
  • Till 1 januari 2014 planerar regeringen att den nya myndigheten för hälso- och vårdinfrastruktur ska vara på plats. Infrastrukturmyndigheten tar över de uppgifter som Apotekens Service Aktiebolag har. Om myndigheten också ska ta över andra infrastrukturfrågor blir en senare fråga.
  • Den 1 januari 2014 ska också en ny Folkhälsomyndighet vara klar. Samtidigt kommer Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet avvecklas.
  • Ett fjärde steg om myndigheternas framtida kunskapsstyrning jobbar man med på Socialdepartementet. En promemoria ska vara klar i september i år.
Föregående artikel Stockholm vill vaccinera mot rotavirus
Nästa artikel Danmark sätter gräns för paracetamol

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng