Danmark sätter gräns för paracetamol

Från och med i sommar kommer det bli en gräns för hur många värktabletter med paracetamol som får köpas receptfritt i Danmark. Max 20 åt gången enligt de nya reglerna.

11 apr 2013, kl 09:40
0

Slut med storköp av paracetamol i grannlandet.

Det är den danska sundhetsministern Astrid Krag som meddelar att det ska bli en gräns för hur många värktabletter som får köpas vid ett och samma tillfälle. Idag kan man köpa storpack med upp till 300 tabletter utan recept i Danmark.

Efter att nya data från Storbritannien visat att stora förpackningar med vanliga receptfria läkemedel ligger bakom hundratals självmord om året vill sundhetsministern ändra reglerna. Sundhetsstyrelsen har därför fattat beslut om att det högst ska gå att köpa 20 tabletter med paracetamol åt gången. Större förpackningar kommer att kräva recept

Den danska läkarföreningen ställer sig positiv till förbudet och menar att det kan minska antalet dödsfall och allvarliga skador orsakade av paracetamol. Tanken är att förändringen ska träda i kraft redan i juni i år.

I Sverige finns idag ingen lagstadgad gräns för hur mycket paracetamol man får köpa.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng