Stockholm vill vaccinera mot rotavirus

SLL vill införa gratis vaccinering mot rotavirus. Man hoppas kunna börja nästa år.

10 apr 2013, kl 14:05
0

Stockholms läns landsting planerar för att kunna erbjuda samtliga 29 000 barn som föds i länet varje år gratis vaccin mot rotavirusinfektion, skriver Dagens Nyheter. Landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) kan inte säga till tidningen när det kommer införas, men hon hoppas att det blir under 2014. Stockholm blir då det första landstinget som erbjuder rotavirusvaccin gratis för alla barn.

Smittskyddsinstitutet håller på att ta fram ett kunskapsunderlag om rotavirusinfektion för att ta reda på om ett vaccin ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Kunskapsunderlaget ska vara klart i september.

Rotavirusinfektion drabbar främst barn mellan 6-24 månader. Infektionen leder till feber, kräkningar och vattniga diarréer. Det är ovanligt med dödsfall på grund av rotavirusinfektion i Sverige, men infektionen leder ofta till att man söker sjukhusvård. En undersökning från 2007-2008 visade att mellan 3 000 och 4 000 barn under fem år sjukhusvårdades i Sverige till följd av rotavirusinfektion under vinterhalvåret.

Ett 40-tal länder har redan infört rotavirusvaccination i sina vaccinationsprogram.

I Sverige finns två godkända orala vaccin mot rotavirusinfektion, Rotarix och Rotateq. Ett av dem ingår sedan hösten 2012 i högkostnadsskyddet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng