Patienter rekryteras utanför EU

Hela 62 procent av patienterna i de kliniska studier som lämnas in i samband med registreringsansökan till EMA rekryteras i länder utanför Europa. Över 12 procent kommer från Mellanöstern.

10 apr 2013, kl 13:19
0

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har tittat på registreringsansökningar som kommit till myndigheten för att ta reda på var patienter som deltar i kliniska prövningar kommer ifrån. En sammanställning av patientinformation från ansökningar inkomna mellan januari 2005 och december 2011 visar att 62 procent kommer från icke-europeiska länder.

Utanför Europa är det Nordamerika som bidrar med flest patienter, 34 procent kommer därifrån, men antalet har sjunkit. 28 procent av patienterna rekryterades från länder i Afrika, Mellanöstern, Asien, Sydamerika eller Nya Zeeland och Australien.

Att värva patienter från Mellanöstern har blivit allt vanligare, antalet ökade från 2 procent 2005 till nästan 13 under 2011. Deltagare från länder inom OSS som Ryssland, Ukraina och Armenien ökade från 0,8 procent till 7,5 procent från 2005 till 2011. Antalet patienter från EU, EEA och EFTA-länder minskade under samma period från 37 procent till 31,2 procent.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng