Annons

Tillökning i Apoteksgruppen

Den statliga småföretagarkedjan Apoteksgruppen har fått tillskott. Ett apotek på Gotland blir det första att ansluta sig till klustret.

10 apr 2013, kl 11:18
0

Annons

Christina och Per Norrby och Birgitta Hjertén som driver Apotek Visborg.

I början av året gick två av apoteken i den statliga småföretagarlösningen Apoteksgruppen i konkurs. Men nu får gruppen tillskott av ett apotek på Gotland. Apoteket Visborgs ägare har beslutat sig för att ansluta sig kedjan.

Christina Norrby äger apoteket tillsammans med sin man Per Norrby och kollegan Birgitta Hjertén. Hon säger att det efter att ha drivit apoteket på egen hand i snart ett år känns som en bra lösning.
– Vi pratade om att ansluta oss till Apoteksgruppen när vi startade men som det såg ut då så öppnade de inga nya apotek utan vi hade behövt köpa ett befintligt. Vi hade ett så bra läge på en plats där det inte fanns andra apotek och dessutom nära en vårdcentral, säger Christina Norrby.  

Hon säger att det finns både för- och nackdelar med att tillhöra en kedja men att fördelarna överväger stort. De stödfunktioner och centrala servicekontor som Apoteksgruppen erbjuder är av stor betydelse.
– Den krassa verkligheten är att det är tufft för ett fristående apotek på dagens marknad. Handelsmarginalen för receptbelagda läkemedel är låg och man tvingas ligga ute med pengar inom ramen för läkemedelsförmånen. Nu få vi ett helt annat förhandlingsläge.

Christina Norrby tror att kunderna kommer att känna igen sig även när skyltarna byts.
– En del nya varor blir det men vi kommer till exempel att fortsätta med hemleveranser som vi redan har testat.

Apoteket Visborg är det första av de fristående apoteken som ansluter sig till Apoteksgruppen. Apoteksgruppen har nu 159 apotek.