Kronans apotek och Apoteksgruppen slås ihop

Kronans apotek och Apoteksgruppen slås ihop

Ägarna till Kronans apotek och Apoteksgruppen har beslutat att slå ihop verksamheterna till ett enda bolag.

9 feb 2022, kl 13:07
0

Oriola som äger Kronans Apotek och Euroapotheca som äger Apoteksgruppen har i dag tecknat ett ramavtal om att slå samman de båda verksamheterna och bilda ett enda bolag. Det nya bolaget kommer att ha 470 apotek, 43 franchiseapotek och 2300 anställda. Verksamheten väntas bli den tredje största på marknaden efter Apoteket AB och Apotek Hjärtat.

– Jag ser väldigt positivt på detta eftersom vi ökar tillgängligheten för våra kunder både i fysiska apotek och online. Det här skapar ännu bättre förutsättningar för oss och Kronans Apotek att vara en relevant och stark aktör på marknaden. Jag tror även på den kraft det finns i att nummer tre och nummer fyra på marknaden blir ett team, säger Erik Sjögren, vd på Apoteksgruppen, i ett pressmeddelande.

Det nya bolaget har en beräknad sammanlagd marknadsandel på cirka 25 procent en omsättning på cirka 1 140 miljoner euro. Detta är beräknat på försäljningen för 2020. Oriola och Euroapotheca kommer att äga 50 procent var av bolaget.

– Det nya bolaget kommer att bli en stark och relevant aktör på den svenska apoteksmarknaden, med en tydlig lokal närvaro, med essentiella digitala förmågor och en redan framgångsrik e-handel. I den omvälvande tid som apoteksmarknaden nu genomgår är detta en viktig utveckling som inte bara kommer att gynna bolaget utan också våra kunder, säger Hannes Hasselrot, vd på Kronans Apotek, i ett pressmeddelande.

Affären måste godkännas av konkurrensverket och bedöms kunna vara klara andra halvåret 2022.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng