Annons
Majoritet skulle tacka ja till att vaccinera sina barn
Foto: Istock

Majoritet skulle tacka ja till att vaccinera sina barn

Nära 60 procent skulle tacka ja till att vaccinera sitt yngre barn mot covid-19, visar en enkätundersökning.

10 feb 2022, kl 10:33
0

En majoritet av vårdnadshavare till barn mellan fem och elva år vill låta covid-19-vaccinera sitt barn om det skulle rekommenderas av Folkhälsomyndigheten. Det visar en enkätundersökning som myndigheten har gjort bland 1003 vårdnadshavare till barn i den aktuella åldersgruppen.

Undersökningen gjordes mellan 12 och 19 januari som en del i underlaget inför beslutet om vaccinering skulle rekommenderas för barn mellan fem och elva år. Syftet var att ta reda på hur vårdnadshavare ställer sig till vaccination av sitt barn om det skulle bli aktuellt. Av deltagarna uppgav 91 procent att de själva var vaccinerade med minst en dos.

Över hälften skulle vaccinera sina barn

Resultatet visade att 29 procent helt säkert skulle tacka ja vid ett erbjudande om vaccination till sitt barn och att 30 procent troligen skulle göra det. 18 respektive 14 procent uppgav att de troligen inte eller helt säkert inte skulle vilja vaccinera sitt barn. Nio procent svarade att de inte visste.

Andelen som helt säkert vill vaccinera sitt barn var högre när det gällde barn mellan åtta och elva år jämfört med barn mellan fem och sju år (34 respektive 23 procent). Det var också en högre andel vårdnadshavare till yngre barn som uppgav att det hade frågor och funderingar inför ett beslut jämfört med vårdnadshavare till äldre barn (46 respektive 31 procent).

Skydda andra viktig faktor

I enkäten fick vårdnadshavarna också svara på frågor om vilka faktorer som var viktiga för dem inför ett beslut om vaccination. 80 procent instämde i påståendet att vaccination av barn var viktigt för att skydda andra. Dessutom ansåg 69 procent att vaccination var viktigt för barnets bästa.

I en fritextfråga om vilka faktorer som anses viktiga inför beslutet handlade flera svar bland dem som helt säkert eller troligen vill vaccinera sitt barn om säkerhet, biverkningar och evidens, att värna barnet, att stoppa smittspridningen samt om myndighetstilltro.

Bland de som svarade att de troligen inte eller helt säkert inte vill vaccinera sitt barn var de gemensamma faktorerna inför ett beslut säkerhet, biverkningar och evidens, barn som inte är i riskzon samt risk kontra nytta.

Bland de vårdnadshavare som uppgav att de troligen inte vill vaccinera sitt barn nämndes också att en faktor inför beslutet var om barnet hade haft covid-19.

I dag rekommenderar Folkhälsomyndigheten covid-19-vaccinering till barn från tolv år och uppåt samt till barn mellan fem och elva år som är i riskgrupp. Nyligen fattade myndigheten beslut om att inte rekommendera en allmän vaccination av barn mellan fem och elva år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng