Ingen rekommendation om vaccinering av yngre barn

Ingen rekommendation om vaccinering av yngre barn

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte en allmän vaccination mot covid-19 för barn mellan fem och elva år.

27 jan 2022, kl 15:46
0

Folkhälsomyndigheten bedömer att den medicinska nyttan med en allmän covid-19-vaccinering för barn mellan fem och elva år i nuläget är liten, och beslutar därmed att inte rekommendera vaccinering av denna åldersgrupp. Det meddelande myndigheten på en pressträff under torsdagen.

– Vi kommer att fortsätta att följa frågan. Vi bedömer hela tiden kunskapsläget och pandemins utveckling i Sverige och övriga världen, och nytt ställningstagande kommer att göras i den här frågan inför höstterminen, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Myndigheten bedömer inte heller att en vaccination av fem-elvaåringar skulle ha någon större effekt på smittspridningen, varken i den åldersgruppen eller i andra grupper i befolkningen.

Vaccinering av yngre barn i riskgrupp

Vaccinet från Pfizer har varit godkänt för barn mellan fem och elva år i EU sedan i november. Sedan slutet av december rekommenderar Folkhälsomyndigheten att barn mellan fem och elva år som särskilt känsliga för luftvägsinfektioner ska vaccineras mot covid-19. I oktober beslutade myndigheten om en rekommendation av allmän vaccination för barn från 12 år.

Barn löper en lägre risk att drabbas av svår covid-19 jämfört med vuxna. Under diskussionerna som ligger till grund för beslutet har experter vägt nyttan mot eventuella risker med vaccineringen, vilket Läkemedelsvärlden har belyst i flera artiklar.

Folkhälsomyndigheten har inför beslutet fört diskussioner med bland annat Barnläkarföreningen, Skolläkarföreningen, Riksföreningen för skolsköterskor, Barnpsykiatriska föreningen, Smittskyddsläkarföreningen, vaccinsamordnare inom regionerna, Sveriges Kommuner och Regioner, Läkemedelsverket och Statens medicinsk-etiska råd.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng