Annons
Bra effekt efter tre doser i studie av borreliavaccin
Foto: Istock

Bra effekt efter tre doser i studie av borreliavaccin

Fas II-studier av borreliavaccinet VLA15 visar lovande resultat. Vaccinet ger ett bra immunsvar hos vuxna.

10 feb 2022, kl 10:45
0

Ett godkänt borreliavaccin tycks ha kommit ett steg närmare. Företagen Pfizer och Valneva presenterar i ett pressmeddelande nya resultat från fas II-studien av vaccinkandidaten VLA15. Så här långt visar studierna uppmuntrande resultat vad gäller säkerhet och effektivitet, skriver företagen. Inga allvarliga biverkningar har hittills observerats och tre doser gav ett högt immunsvar.

Fas III-studier av borreliavaccin på gång

Som Läkemedelsvärlden tidigare skrivit planerar Pfizer och Valneva att påbörja fas III-studier för vaccinet. Sverige är ett av de tilltänkta prövningsländerna.

För närvarande finns inget godkänt vaccin mot borrelia. Det är oklart hur pass vanlig den fästingburna sjukdomen är i Sverige. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, syns dock en tydlig ökning av fästingar och fästingburna smittor de senaste åren.

Fas II-studierna för vaccinet VLA15 jämförde immunsvaret efter att studiedeltagarna fått antingen två eller tre doser vaccin, eller tre doser placebo. I vuxengruppen ingick 294 personer mellan 18–65 år. En månad efter sista dosen visade resultaten att både två och tre doser gav ett immunsvar. Men tre doser gav en högre koncentration av en viss sorts antikroppar, anti-OspA IgG. Det är den antikropp som känner igen och agerar på det allra vanligaste ytproteinet på en fästingburen borreliabakterie. Fas III-studien kommer därför att bestå av ett vaccineringsschema med tre doser.

Utvärderas hos vuxna och barn

VLA15 är ett så kallat multivalent vaccin som verkar mot flera olika undervarianter av bakterien. Det har visat effekt mot sex varianter av borreliabakterien som finns i Nordamerika och Europa.

Enligt pressmeddelandet kommer fas II-resultaten för åldersgrupperna 5–11 och 12–17 år inom ett halvår.

Fas III-studierna är tänkta att starta under 2022 och kommer att utvärdera vaccinets effekt hos vuxna och barn från 5 års ålder.

Text: Malin Pääjärvi