Överväger påfyllnadsdos till 12-17-åringar

Överväger påfyllnadsdos till 12-17-åringar

EMA överväger att godkänna en påfyllnadsdos av covid-19-vaccinet Comirnaty för åldrarna 12-17 år.

9 feb 2022, kl 10:29
0

En påfyllnadsdos även till 12-17-åringar kan bli nästa steg i EU:s utbyggnad av vaccinationsarbetet mot covid-19. Läkemedelsmyndigheten EMA meddelar att företagen Pfizer och Biontech ansökt om godkännande av en påfyllnadsdos för unga i åldrarna 12-15 år. Samt att det även finns en ansökan om samma sak för 16-17-åringar. Ansökningarna gäller företagens covid-19-vaccin Comirnaty.

EMA har börjat granska ansökningarna som bland annat bygger på data från vaccineringen i Israel.

Påfyllnadsdos godkänd i USA

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkände i början av januari en påfyllnadsdos av Comirnaty för åldrarna 12-15 år. I USA var påfyllnadsdoser för 16-17-åringar redan godkänt sedan tidigare.

I EU är åldersgränsen för påfyllnadsdos än så länge 18 år och det är den gräns som tillämpas även i Sverige. Om EMA skulle rekommendera EU-godkännande ned till och med 12 år, är det sedan upp till Folkhälsomyndigheten att avgöra om även denna åldersgrupp ska få ytterligare en vaccindos mot covid-19.

Sedan september i fjol rekommenderar Folkhälsomyndigheten grundvaccinering med två doser även för 12-15-åringar. Detta medan 5-11-åringar utan särskilda riskfaktorer inte bör vaccineras, enligt myndigheten.

Skyddet avtar snabbt

Frågan om påfyllnadsdoser hamnar allt mer i fokus ju fler forskningsstudier som rapporterar om snabbt avtagande vaccinskydd efter två doser. I dagarna har till exempel the Lancet publicerat en uppmärksammad svensk registerstudie av totalt närmare 1,7 miljoner personer.

Forskarna såg att skyddet mot covid-19-infektion nådde maxnivå två månader efter den andra dosen med något av vaccinerna från Astrazeneca, Moderna eller Pfizer/Biontech. Sedan sjönk det snabbt. Efter sex månader var det kvarvarandet skyddet mot att insjukna 29 procent för vaccinet från Pfizer/Biontech och 59 procent för Modernas vaccin. För Astrazenecas såg forskarna inget kvarvarande skydd alls mot infektion efter fyra månader.

Skyddet höll dock betydligt bättre mot allvarlig covid-19 som leder till sjukhusinläggning och i värsta fall dödsfall.

Många andra studier har visat att en tredje påfyllnadsdos snabbt återställer vaccinskyddet mot att infekteras. Dock inte lika effektivt mot omikronvarianten som mot den tidigare deltavarianten av viruset. Det är också fortfarande oklart hur länge effekten av den tredje dosen håller i sig.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng