Annons

Monicaprojektets framtid i Sverige hotad

I januari inleddes den återkommande befolkningsundersökningen i Monicaprojektet i Västerbottens län. Men risken är stor att det också blir den sista.

20 feb 2004, kl 12:53
0

Vart fjärde eller femte år undersöks befolkningens hälsa och läkemedelsanvändning i Västerbottens och Norrbottens län. Sedan 1985 är det en del av WHO:s världsomspännande Monicaprojekt.

Undersökningen studerar bland annat livsstilsfaktorer, matvanor, vilka läkemedel patienterna tar och vilka sjukdomar de drabbas av.

Birgitta Stegmayr är docent vid Umeå universitet och ansvarig för norra Sveriges Monicaprojekt. För första gången har hon svårt att få ekonomin att gå ihop och årets undersökning går back.

? Många, till exempel Folkhälsoinstitutet, säger att de är intresserade men inte har några pengar att bidra med.

Projektet hotat

Under perioden januari till april arbetar åtta personer med projektet. Vårens undersökning är budgeterad att kosta 1,9 miljoner kronor, varav 1,4 är personalkostnader.

? Av detta täcks 1,7 miljoner av bidrag men vi saknar 200 000 kronor, säger Birgitta Stegmayr.

Underskottet räknar hon i dag med att täcka med nästa års anslag från Vetenskapsrådet. Något som inte fungerar i längden.

? Visst är projektet hotat. Får vi inga pengar kan vi inte fortsätta.

I dag finansieras Monicaprojektet av bland annat Vetenskapsrådet, Visare Norr ? en forskningsenhet som de fyra norrlandslänen bidrar till ? samt av Norrbottens och Västerbottens län. De båda länen har dock i skrivande stund ännu inte lämnat ett definitivt positivt besked.

? Jag har också sålt frågor i den skriftliga enkäten till andra forskare.

Läkemedelsindustrin är dock inte tillfrågad om sponsring eller annat ekonomiskt stöd. Birgitta Stegmayr tycker att det känns bättre att lämna dem utanför.

Positiva effekter

Birgitta Stegmayr tycker att undersökningen som görs tillför mycket nyttig information om hälsoläget i samhället.

? Andelen patienter med stroke har inte minskat över tiden, det har däremot insjuknandet hjärtinfarkt. Dessutom har dödligheten minskat både i stroke och i hjärtinfarkt.

Trots det är hon positiv inför årets undersökning. År 2000 inleddes ett utbildningsarbete i hypertonibehandling i Västerbottens län mot distriktsläkarna.

? Jag både tror och hoppas att årets undersökning kommer att visa att blodtrycket i befolkningen är på väg ner. Det skulle sannolikt ge positiva effekter på stroke.

Vidare har andelen rökare minskat sedan 1985 medan befolkningen motionerar ungefär lika mycket. Kolesterolnivåerna har sjunkit sedan 1985, medan blodtrycket är oförändrat.

Under våren ska uppgifterna analyseras och efter sommaren räknar Birgitta Stegmayr med att kunna presentera de första resultaten.

? Sedan får politiker, beslutsfattare och läkare föra det vidare. Monica är ett rent analyserande projekt.