Möjligt förbjuda internethandel om folkhälsan hotas

EU:s domstol har slagit fast att medlemsländerna har rätt att förbjuda distansförsäljning av receptbelagda läkemedel när det kan anses vara en fara för folkhälsan. Som exempel nämns när märkning och bipacksedlar är på ett utländskt språk.

22 jan 2004, kl 20:25
0

Domen gäller ett nederländskt apotek som lanserat sig på den tyska marknaden via internet. Men det är ett riktigt apotek som bara expedierar receptbelagda läkemedel mot recept som skickas till apoteket.


? Problemet är ju att den mesta internethandeln med läkemedel inte sker via recept eller seriös läkarkonsultation, säger Fredrik Nilsson Björner, jurist på Läkemedelsverket.


? Vi misstänker också att en del av läkemedlen som säljs är ?egentillverkade?.


Att den här verksamheten är olaglig finns det redan stöd för i den svenska lagstiftningen, säger Fredrik Nilsson Björner.


Problemet är inte lagstödet utan hur man kommer åt försäljningen. Läkemedelsverket har anmält ett internetföretag med adress i Skåne. Ärendet ligger nu hos malmöpolisen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng