Annons

Försäljningen av östrogener minskar kraftigt

Användningen av hormonersättningsmedel minskar drastiskt i Sverige. Förra året var försäljningen tillbaka på 1997 års nivå.

22 jan 2004, kl 20:36
0

Annons

??qºtde senaste årens studier som visat på en ökad risk för hjärtsjukdom, cancer och blodproppar vid behandling med östrogener som gjort att användningen minskat kraftigt. I USA är man nu enligt en ny studie nere i 1995 års försäljningssiffror, 58 miljoner dollar.


I Sverige har också användningen minskat. Försäljningen av östrogener samt gestagener i kombination med östrogener har gått tillbaka kraftigt visar statistik från Läkemedelsindustriföreningen. 2003 låg försäljningen lägre än 1997; 290 miljoner jämfört med 317 miljoner kronor sex år tidigare. Högst var försäljningen 1999 då industrin sålde för 385 miljoner till Apoteket. Mätt i definierade dygnsdoser, användningen per 1 000 kvinnor och dag, har användningen på de senaste två åren minskat från 55 till 40 dygnsdoser av östrogener och från 40 till 30 av kombinationspreparaten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng