Socialstyrelsen föreslår nationell lista

Socialstyrelsen anser att läkemedelskommittéerna bör ta fram en gemensam baslista för läkemedel. Idag läggs onödigt krut på lokala listor, tycker utredarna.

22 jan 2004, kl 20:41
0

Annons

Istället för att som nu, i princip varje läkemedelskommitté tar fram en egen rekommendationslista över vilka läkemedel som ska användas, bör man sträva efter att på sikt ta fram en nationell baslista för förskrivning inom öppenvården. Det föreslår Socialstyrelsen i sin rapport ?En uppföljning av läkemedelskommittéernas arbete?.

? Det är möjligt om man också inför generisk förskrivning, kommenterar Ola Ohlsson, ordförande i Region Skånes Läkemedelsråd och Lok, ordförandekollegiet för landets samtliga kommittéer, förslaget.

? Om man nationellt skulle rekommendera en fabrikant slår det ut konkurrensen. Då skulle ju alla i hela landet gynna ett företag. Ta simvastatin till exempel. Om ett av företagen dumpade priset skulle vi inte ha något annat preparat.

? Men med generisk förskrivning kan jag ställa upp på det. Det var det vi eftersträvade med överenskommelsen mellan landets läkemedelskommittéer i höstas då vi rekommenderade simvastatin och inget annat. Sedan är det upp till alla fabrikanter att komma med det bästa erbjudandet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng