Annons

Förmånsnämnden tidsbegränsar subvention

När Läkemedelsförmånsnämnden i slutet av förra året beslutade att läkemedlet Forsteo ska ingå i läkemedelsförmånen tidsbegränsades subventionen till två år. Det är första gången LFN fattat ett sådant beslut.

22 jan 2004, kl 20:45
0

Annons

Om två år måste företaget Lilly, som marknadsför teriparatid (Forsteo), ett medel mot benskörhet, på nytt ansöka om subvention. Det är första gången som LFN tidsbegränsar subventionen.

Tidigare har till exempel subventionen av Xenical och Crestor bland annat knutits till villkor om att företagen om några år ska återkomma med studier som bekräftar nyttan. Men det står inget i besluten om att subventionen är tidsbegränsad.

? Den här gången kan man säga att vi använt oss av omvänd bevisbörda, säger Niklas Hedberg, sakkunnig på myndigheten. Det är företaget som om man ansöker om förnyad subvention ska kunna presentera nya studier som bekräftar de hälsoekonomiska vinsterna.

? Vi tycker att villkoret är helt ok, säger John Ahlmark på Lilly.

? Vi har varit rädda för krav på hälsoekonomiska studier som skulle vara omöjliga att få fram redan vid första beslutet om subvention. Nu har vi fått den tid vi behöver.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng