Möjligheten till dispens för Xenical upphör i höst

Ansökningar om dispens för de indragna subventionerna för bantnings- och impotensläkemedel har sjunkit drastiskt. Den första oktober, då Läkemedelsförmånsnämnden börjar sitt arbete, upphör möjligheten till dispens helt.

11 jun 2002, kl 19:27
0

Annons

Sedan subventionen för bantnings och impotensläkemedlen drogs in i april förra året har regeringen till och med maj i år behandlat drygt 3 500 ansökningar om dispens. Av dessa har 590 fått ja på sin ansökan.

Jämfört med förra våren har ansökningarna sjunkit rejält.

? Då registrerades ett hundratal om dagen, den senaste tiden har det kanske rört sig om fem om dagen, säger Elsie Nygren, registrator på Socialdepartementet. I maj förra året inkom 668 ansökningar, i år 100.

Däremot har andelen som får bifall på sin ansökan ökat. Av de 159 ansökningar som togs upp på regeringssammanträdena i juli förra året fick 13 ja. Av de 136 i maj i år 43.

Men möjligheten att få dispens upphör den 1 oktober när Läkemedelsförmånsnämnden börjar sitt arbete.

? Däremot kan företagen ansöka hos oss om att på nytt ingå i förmånssystemet, säger Ann-Christin Taubermann, generaldirektör för den nya myndigheten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng