Vidarkliniken ber om förlängd dispens

Vidarkliniken ber regeringen om fortsatt dispens i ytterligare fem år för de runt 1500 antroposofiska medel man använder. Inom EU pågår nu funderingar om det behövs ett eget regelverk för dessa produkter.

15 dec 2009, kl 11:37
0

När regeringen hösten 2008 beslutade att Vidarkliniken skulle få dispens ytterligare ett år för förskrivning av antroposofiska medel var ett krav att antroposoferna under 2009 ansökte om registrering av de fem mest använda medlen. Och det antroposofiska företaget Weleda har nu ansökt om att få fem av sina produkter registrerade som traditionellt växtbaserade läkemedel. Samtidigt ber Vidarkliniken regeringen om fortsatt dispens i ytterligare fem år för de cirka 1500 andra antroposofiska medel som förskrivs på kliniken.
? På EU-nivå har man konstaterat att det inte finns något vettigt regelverk för våra medel, och man undersöker nu om man kan hitta ett lagrum för våra terapier, säger Helena Liljedahl på Weleda AB.
Det reformarbetet kommer att ta några år och under tiden hoppas man på att regeringen ger ytterligare dispens för användningen av dessa terapier.
I Sverige har regeringen gett Vidarkliniken tillstånd att använda de antroposofiska läkemedlen utan att de godkänts enligt något regelverk.
? Problemet är att våra mediciner är individbaserade och det är nästan omöjligt att tränga in dem i de regelverk som finns nu, menar Helena Liljedahl.