Annons

TLV förlänger undantag

Till årsskiftet skulle apotekens möjlighet att beställa hem två alternativ till periodens billigaste utbytbara läkemedel ha upphört. Men myndigheten har nu beslutat att förlänga dispensen under nästa år.

15 nov 2010, kl 13:31
0

När det visade sig att det ofta var problem för apoteken att beställa hem förpackningen med det lägsta priset införde myndigheten i våras möjligheten att beställa hem varan med det näst lägsta eller det tredje lägsta priset. Det undantaget har myndigheten nu beslutat förlänga ytterligare ett år.
? Vi gör det medan vi funderar på en permanent lösning, säger Leif Lundquist, jurist på TLV.

Generikaföreningen har
liksom  till exempel Sveriges Apoteksförening inte något emot förlängningen. Men FGL vill att TLV i sin långsiktiga lösning bör införa ekonomiska sanktioner mot apotekskedjor som inte beställer hem periodens vara, om den finns för leverens.

TLV kan
som tillsynsmyndighet få tillgång till apotekens beställningar, men inte automatiskt. FGL anser att övervakningsverktygen behöver skärpas.
? Men vi anser också att TLV bör ha möjlighet till någon typ av ekonomisk sanktion mot företag som inte följer reglerna.
? Det gäller såväl generikaföretag som säger sig kunna leverera periodens vara och sedan inte kan det, liksom apotek som beställer hem alternativen, även om det visar sig att periodens vara fanns för beställning, säger Kenneth Nyblom ordförande i FGL.

Från apoteksbranschen menar man problemen ligger hos leverantörerna. 
– Läkemedelsleverantörerna har inte kunnat säkerställa tillgängligheten till sina varor vilket skapat stora problem för våra kunder och för apotekspersonalen. Apoteken beställer alltid hem den vara som TLV har utsett till prisperiodens vara men det förutsätter ju att den finns tillgänglig, säger Johan Wallér från Sveriges Apoteksförening.