Misoprostol lämpat för förlossning i u-land

En studie i Indien visar att behandling med misoprostol efter förlossning är ett säkert, billigt och enkelt sätt att förhindra komplicerade blödningar i samband med barnafödandet.

23 okt 2006, kl 16:14
0

Annons

I många u-länder kan blödningar i samband med förlossning vara livshotande. På den indiska landsbygden sker hälften av alla förlossningar hemma eller på vårdinrättningar utan tillgång till läkare. Det uppskattade dödstalet i dessa områden är 407 kvinnor för varje 100 000 födslar.
Där genomfördes en studie på misoprostol av forskare vid University of Missouri, USA, i samarbete med National Institutes of Health som visar att läkemedlet är både effektivt och lätt att administrera vid förlossningar i hemmet.
Studien, som nyligen publicerades i Lancet (2006;368:1248-1253), stöddes av amerikanska National Institute of Child Health vars mål är att förbättra medicinsk behandling för kvinnor och barn i fattiga länder. Stöd går bara till kostnadseffektiva behandlingar som lämpar sig för primitiv sjukvård.
Blödningar i samband med förlossning orsakas som regel av att livmodern inte dras samman efter avlossning av moderkakan eller från bristningar i livmodern eller andra organ.
I industrialiserade länder är oxytocin standardbehandling. Men läkemedlet bör förvaras kallt och måste ges av medicinsk personal vilket gör det olämpligt för användning i de delar av världen där de flesta förlossningar sker hemma. Prostaglandinen misoprostol (Cytotec) kan ges i form av tre tabletter till en låg kostnad och kräver inte utbildad personal.
Mellan september 2002 och december 2005 rekryterades 25 barnmorskor och de instruerades i att ge de tre tabletterna och mäta blodförlusten. Av de
1 620 kvinnorna i studien fick hälften 600 mg misoprostol och hälften placebo direkt efter förlossningen. Resultatet visar att de som fick misoprostol löpte mindre risk för akut blödning som definierades som förlust av 500 ml till 1 000 ml blod. Bara 6,4 procent av kvinnorna som fått misoprostol fick allvarliga blödningar jämfört med 12 procent i placebogruppen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng