Annons
Covid-19 kan leda till skador på moderkakan

Covid-19 kan leda till skador på moderkakan

En svensk studie tyder på att covid-19 i sällsynta fall kan orsaka skador på moderkakan och syrebrist hos fostret.

29 mar 2022, kl 09:26
0

Att drabbas av covid-19 under en graviditet kan innebära risker för både kvinnan och barnet. Det har visats i flera studier under pandemin. Nu visar en studie från Lunds universitet att covid-19 hos en gravid kvinna kan leda till skador på moderkakan och orsaka syrebrist hos fostret. Studien har publicerats i British journal of obstetrics and gynaecology.

I den retrospektiva fallstudien har forskarna tittat på 13 fall varav en tvillingfödsel vid sju olika förlossningsenheter i Sverige. De gravida kvinnorna var i samtliga fall ovaccinerade och hade bekräftad covid-19.

Moderkakan infekterad i samtliga fall

Undersökningar av prover från moderkakorna visade att de i olika utsträckning hade skadats av viruset, och att det hade lett till syrebrist hos fostret.

– Vi kunde se att moderkakorna var infekterade av viruset och att det gett upphov till skador i form av döda celler, förstörd vävnad och att det bildats en beläggning av fibrin i moderkakan. Det leder till att moderkakan inte kan ge syre och näring till fostret. Det här är karakteristiskt för covid-19-infektion, det finns inget annat som kan ha påverkat moderkakorna på det här sättet, säger Mehreen Zaigham, läkare vid Skånes universitetssjukhus och den forskare som har lett studien, i ett pressmeddelande.

I samtliga undersökta fall hade moderkakorna infekterats med viruset. Och i hälften av fallen hade även fostren infekterats. Fem av fostren avled i livmodern och i de övriga nio fallen föddes barnen med komplikationer. Två av dessa barn avled senare på grund av skador.

I studien tittade forskarna även på hur fort försämringen av moderkakans funktion gick. De såg då, i de fall där barnen hade överlevt, att mediantiden från det första tecknet på covid-19 hos kvinnan till att fostret fick syrebrist var sex dagar. I de fall där barnen avled var mediantiden 11 dagar från infektionen till att fosterdöd upptäcktes.

Del av internationell studie

De svenska resultaten ingår i en internationell studie som har undersökt 68 fall från 12 olika länder. Samma typ av skador på moderkakan som den svenska studien visar har kunnat ses i samtliga fall.

Att en covid-19-infektion hos en gravid kvinna leder till skador på moderkakan inträffar dock sällan.

– Det är ovanligt men trots det rekommenderar vi alla kvinnor som är eller planerar att bli gravida att vaccinera sig, även om de haft covid tidigare. I vår data finns inget fall där en vaccinerad gravid kvinna som blir sjuk i covid drabbats av att fostret avlider i livmodern eller visar tecken på allvarlig syrebrist, säger Mehreen Zaigham.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng