Omega-3-läkemedel får subvention för riskgrupp
Foto: Istock.

Omega-3-läkemedel får subvention för riskgrupp

TLV har beslutat att läkemedlet Vazkepa med omega-3-fettsyra ska ingå i högkostnadsskyddet för riskpatienter.

28 mar 2022, kl 14:21
0

Blodfettsänkaren Vazkepa med omega-3-fettsyran ikosapentetyl ska ingå i läkemedelssubventionen för patienter med hjärt-kärlsjukdom och förhöjda triglycerider. Vazkepa får subvention som tillägg till statiner om dessa inte sänker blodfetterna tillräckligt.

Det här är innebörden av ett nytt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Beslutet gäller, enligt ett pressmeddelande från tillverkaren Amarin corporations, från och med 25 mars.

Målet med att lägga till Vazkepa till statinbehandlingen är att minska risken för nya hjärt-kärlhändelser som stroke och hjärtinfarkt.

Det som skiljer läkemedlet Vazkepa från många kosttillskott med omega-3 är att det bara innehåller en enda fettsyra – ikosapentetyl – i mycket hög dos.

Läkemedlet är godkänt både i USA och, sedan i fjol, i EU. Godkännandena är baserade på studier som visar att Vazkepa ger en signifikant riskminskning för hjärt-kärlhändelser hos hjärt-kärlsjuka med höga blodfetter trots statinbehandling.

Vazkepa består av mjuka kapslar och doseringen är normalt fyra kapslar om dagen. Apotekens inköpspris för en månads behandling är cirka 1 640 kronor och försäljningspriset 1 720 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng