Annons

Miljoner till klinisk behandlingsforskning

Vetenskapsrådets kommitté för behandlingsforskning delar ut 300 miljoner till 23 olika projekt.

5 dec 2014, kl 10:52
1

Det är första gången som staten och landstingen gemensamt finansierar klinisk forskning. Projekt där man förväntar sig en klinisk användning inom en kortare tidsperiod ska stödjas. Det har tidigare varit svårt att få mer långsiktig finansiering för sådana projekt.

Veteskapsrådet, som fattat beslut om vilka projekt som ska finansieras, fick 227 ansökningar och beviljade pengar till 23 projekt som får mellan 1,1 till 10 miljoner i upp till tre år. Vissa av projekten innefattar ett flertal landsting vilket ger dem en nationell prägel.

– Det här är en viktig satsning för hälso- och sjukvården i Sverige, eftersom det behövs mer forskning som är motiverad av patienternas behov. Genom att landstingen och staten gått samman om denna finansiering öppnas möjligheter för projekt med bredare medverkan som kan ge underlag för förbättrad behandling, säger Mats Eriksson, ordförande i sjukvårdsdelegationen vid SKL, i ett pressmeddelande.

Största anslaget gick till Veronica Murray vid Karolinska Institutet som beviljats 31 miljoner under tre år. Projektet, EFFECTS, är en randomiserad placebokontrollerad svensk multicenterstudie som ska fastställa effekt och säkerhet med fluoxetin till patienter inom akuttiden efter stroke.
PRISMA, En randomiserad klinisk studie för prevention av bröstcancer får 28 miljoner.

Karolinska Institutet fick 127,5 miljoner och näst mest gick till Uppsala med 47,8 miljoner.
I botten ligger Sahlgrenska universitetssjukhuset på 15,8 miljoner. Dock gick 22,8 miljoner också till Göteborgs universitet.

 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Bra med kliniska studier som inte sponsras av industrin! Helt rätt väg att gå om vi ska ha fristående forskning och kunna lita på resultaten.