Annons
Mikael Hoffmann är årets allmänläkarvän
Mikael Hoffmann.

Mikael Hoffmann är årets allmänläkarvän

Läkemedelsvärldens bloggare får hedersutmärkelse: ”Alltid roligt med uppskattning från kollegor”.

13 apr 2018, kl 13:52
0

Svenska Distriktläkarföreningen har utsett Mikael Hoffmann till årets allmänläkarvän för att han ”under många år insiktsfullt formulerat stöd för allmänläkares plats i hälso- och sjukvården och arbetet med läkemedelsfrågor med stor relevans för allmänmedicinen”.

Grattis, hur känns det?
– Det är alltid roligt när man får uppskattning från kollegor. Särskilt när uppskattningen är i linje med vad man faktiskt vill åstadkomma, säger Mikael Hoffmann. Min pappa var kirurg som sadlade om till provinsialläkare, och han hade säkert tyckt att det var roligt att jag fick den här utmärkelsen.

Du är själv specialist inom infektionssjukdomar och klinisk farmakologi. Varför engagerar du dig i allmänmedicinska frågor?
– Helt enkelt för att allmänmedicin är den specialitet som är viktigast för flest patienter. Det är inte bara första linjens sjukvård för mindre åkommor utan också sista linjen för de med många sjukdomar och när åldern kommer. Det är en väldigt utmanande specialitet där man som läkare möter ett stort antal patienter med komplexa frågeställningar och diffusa symtom. För dessa patienter finns inte någon annan specialitet att remittera vidare till, vilket annars är fallet för de flesta andra specialiteter.

Vilken roll har allmänmedicinen på det stora hela i hälso- och sjukvården?
– Sett över en patients livstid är sannolikt allmänläkaren den läkare man träffar mest och därmed den viktigaste specialiteten. Det jag ser just nu är att primärvården inte får det stöd man behöver från politisk håll. I decennier har politiken styrt primärvården utifrån de sjukaste patienternas behov och därmed inte tagit hänsyn till motsättningen mellan behovsprioritering och tillgänglighet.
– Nu befinner vi oss i en situation där tekniken ger oss nya möjligheter, men där utomlänsvårdavtal gör det möjligt för vårdgivare med en viss teknik att få betalt för att behandla lindriga åkommor. Samtidigt ger till exempel bedömning, råd och recept som fås vid en telefontid med läkare på vårdcentralen inte någon ersättning. Problemet är att man ersätter utifrån en viss teknik och inte utifrån vilken vård man ger.

Vad ser du för lösning på primärvårdens utmaningar?
– Det behövs ett tydligare uppdrag från politiskt håll – vad ska primärvården göra? Vad vill man ha vårdcentralerna till? Om inte frågan om själva uppdraget är löst spelar det ingen roll vilka andra åtgärder man tar till. Förhoppningsvis kommer Anna Nergårdhs utredning om sjukvårdens omstrukturering och organisation att ge svar på den frågan.

Hur ska du fira utmärkelsen?
– Seden i familjen ställer krav på Kalixlöjrom quantum satis (i tillräcklig mängd, reds. anm.) och ett glas champagne, gärna Tattinger Brut Réserve. Men ett gott alkoholfritt öl går också bra

Förutom att blogga på Läkemedelsvärlden.se är Mikael Hoffmann bland annat chef för stiftelsen Nätverk för läkemedelsepidemiologi, NEPI och ordförande för Svenska läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor. Ansvariga för NEPI är Svenska läkaresällskapet och Apotekarsocieteten.

Här hittar du Mikael Hoffmanns bloggar på Läkemedelsvärlden.se, inklusive den senaste “Problematiskt när vård blir en vanlig handelsvara”.

En längre intervju med Mikael Hoffmann med anledningen av utnämningen till årets allmänläkarvän hittar du på Svenska Distriktläkarföreningens hemsida.