Annons

Många brister hos handlare som säljer receptfria läkemedel

På 32 försäljningsställen av receptfria läkemedel som Läkemedelsverket kollat klarade sig fem utan några anmärkningar. Anmärkningsvärt dåligt anser myndigheten.

13 dec 2011, kl 17:08
1

 I maj inspekterade Läkemedelsverket 32 försäljningsställen i sex kommuner för att kontrollera hur reglerna med fokus på exponering, förvaring och skyltning av det receptfria sortimentet följdes. Försäljningsställena var till exempel optiker, varuhus, kiosker, livsmedelsbutiker och bensinstationer.
Bara fem försäljningsställen följde reglerna fullt ut.
? Att det var så många ställen som hade så pass många avvikelser var anmärkningsvärt, även om bristerna stämmer väl med de rapporter och synpunkter vi fått in under de se senaste två åren, säger Katarina Fors vid Läkemedelsverkets inspektionsenhet.
Inspektionerna genomfördes som oanmälda besök tillsammans med kommuninspektörerna.

I nitton butiker följdes
inte regeln att läkemedlen ska förvaras åtskilt från andra produkter, på lika många ställen syndade man mot bestämmelsen att ha en skylt som talar om att man vid misstanke om langning kan neka försäljning av nikotinprodukter.
På 17 platser fick butikerna anmärkning på att det inte tydligt framgick att produkterna var läkemedel och tolv försäljningsställen saknade tydlig skyltning om att man ska ha fyllt 18 år för att få köpa läkemedel.

På sex ställen
förvarades läkemedlen inte under uppsikt trots att de var lätta att ta för kunderna och på fem ställen fann Läkemedelsverket, som gjort inspektionerna tillsammans med berörda kommuninspektörer, att läkemedlen som såldes hade passerat utgångsdatum.
? De flesta anmärkningarna var ju sådant vi fått rapporter om, men en överraskning var att man sålde för gamla läkemedel. Det var en nyhet för oss, säger Katarina Fors.

Läkemedelsverket kan
förbjuda butiker att sälja receptfria läkemedel, men det är inte aktuellt för någon av butikerna, säger Katarina Fors.
? Nej, de har nu rättat till felen och vi tycker att vi så att säga fick med dem på banan, så det är inte aktuellt.
Det var inte någon skillnad mellan de olika kommunerna, Norberg, Avesta, Fagersta, Luleå, Sigtuna och Jönköping där inspektionerna genomförts.
? Nej det var ganska jämnt fördelat och detsamma gäller typen av försäljningsställen. Det var inte någon som stack ut speciellt, säger Katarina Fors.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Läkemedelsverket är fantastisk i sin naivitet. Hur kan man bli överraskad över att man säljer för gamla läkemedel i dagligvaruhandeln. Skälet är att de läkemedel som man köpte in i samband med avregleringen, inte har gått att sälja och därmed har utgångsdatumet passerats. Att det först nu börjat dyka upp för gamla läkemedel är ju självklart.