Européerna vet lite om antibiotika

Över hälften av innevånarna i EU tror att antibiotika hjälper
mot virus. Hela 40 procent av européerna har tagit antibiotika det
senaste året. Svenskar och finländare är bland de bäst upplysta i
antibiotikafrågan visar en kartläggning.

12 apr 2010, kl 11:01
0

Trots att hela 83 procent av de tillfrågade EU-innevånarna säger sig veta att onödig användning av antibiotika bidrar till att de blir ineffektiva har de dålig kunskap om hur och varför medlet används. Det framgår av en intervjuundersökning som EU-kommissionens Eurobarometer gjort i alla medlemsländerna.

Bäst kunskap om varför antibiotika används har finländare, följt av svenskar. Svenskarna använder också minst antibiotika i EU följt av Slovenien, Tyskland, Danmark och Nederländerna. Den högsta användningen finns i de södra EU-länderna. Bland italienarna uppgav 57 procent att de tagit antibiotika de senaste tolv månaderna jämfört med 22 procent i Sverige..

Hela 53 procent av alla i EU tror att antibiotika dödar virus.
– Jag är lite förvånad och bekymrad. Jag trodde inte att det var så illa, säger Otto Cars, professor och ordförande i Strama, strategigruppen mot ökad antibiotikaresistens.

Trots att det finns lagstiftning som säger att man inte får sälja antibiotika utan recept är det flera länder som inte tillämpar bestämmelserna. Grekland, Spanien och Belgien är exempel och i Rumänien uppgav 16 procent av de tillfrågade att de köpt antibiotika på apotek utan recept.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng