Apotek Hjärtat planerar egen grossistverksamhet

Apotek Hjärtat börjar om några veckor flytta över vissa delar av
sortimentet till en egen grossistverksamhet. På sikt
vill de knyta alla leverantörer av både handelsvaror, OTC och
receptbelagda läkemedel till sin egen grossist.

9 apr 2010, kl 17:22
0

Annons

Ännu så länge är det ett tiotal av leverantörerna som kommer leverera varor direkt till Apotek Hjärtats egen grossist.
? Vi jobbar oss igenom leverantör för leverantör och vårt budskap är tydligt. Vi vill ha alla varor levererade till en distributör som sedan levererar vidare till våra apotek, säger Jostein Lönberg, vice vd med ansvar för logistik och distribution på Apotek Hjärtat.

Apotek Hjärtat blir därmed den kedja som först satsar på att bli sin egen fullsortimentsdistributör. Anledningen är enligt Jostein Lönberg kostnadseffektivitet och att de vill få full koll på sina varor.
? Idag är det tio leveranser i veckan till varje apotek. Det är dyrt för apoteken eftersom personal ska ta emot varorna och plocka upp dem. Om vi istället har en egen distributör som levererar hela sortimentet till apoteken så kan vi få ner antalet leveranser vilket är mycket mer kostnadseffektivt.
? Sen vill vi få bättre kontroll på varorna. Idag är det inom det generiska utbytet till exempel läkemedelsföretagen och TLV som ska garantera att månadens vara ska finnas, men vi kan konstatera att det inte fungerat särskilt bra. Har vi vårt eget distributionslager får vi större kontroll över varorna.

Idag är det läkemedelsföretagen som betalar för distributionen av läkemedel till apoteken genom en avgift till antingen KD Pharma eller Tamro, beroende på vem det är som distribuerar läkemedlen. Men nu väljer Apotek Hjärtat att istället själva köpa in en grossittjänst från en tredje part som de ännu inte vill säga vilket det är. De betalar alltså för distributionen själva, men räknar med att den ökade effektiviteten ska bli större än kostnaden. Ytterligare en anledning är att de vill kunna använda sin styrka som stor aktör.
? Vi vill komma överens med läkemedelsföretagen om ett bra pris som vi betalar och sen behöver de bara leverera läkemedlen till vår grossist, säger Jostein Lönberg.

Enligt Jostein Lönberg är det inga problem att få leverantörerna av OTC och handelsvaror att istället leverera till Apotek Hjärtats egen grossist. Däremot är läkemedelsföretagen som säljer receptbelagda läkemedel lite svårare att övertyga, men på sikt tror han att även de kommer leverera direkt till Apotek Hjärtat.
? Även läkemedelsföretagen får ju bättre kontroll över att deras produkter når apoteken på det här sättet.

Ännu kan inte Jostein Lönberg svara på när han tror att de har en fullsortimentsdistribution igång.
?  Det här är inte akut och inget vi hastar igenom, vi kommer jobba oss igenom leverantör för leverantör.