Femar används mot barnlöshet i USA

Cancermedel med aromatashämmaren letrozol används vid behandling av infertilitet uppger amerikanska forskare. Detta trots att kan medföra
risker för fostret.

12 apr 2010, kl 12:09
1

Annons

Tre av tio kvinnor som får cancerläkemedlet Femar (letrozol) i USA får det för att behandla infertillitet. Det menar forskare som gått igenom förskrivningsstatistik. Detta trots att infertilitet inte är en godkänd indikation och att studier visat att medlet kan vara skadligt för fostret.

Latrozol används för att förebygga förebygga återkomst av hormonkänslig bröstcancer eller för att förhindra spridning av bröstcancer till andra ställen i kroppen hos patienter som har framskriden sjukdom. I USA och i Sverige är det godkänt för behandling av kvinnor som passerat övergångsåldern och inte längre har menstruation.

Medlet kan också användas för att framkallas ägglossning genom att det blockerar aromatas som deltar i produktionen av östrogen. Även som letrozol har studerats med avseende på infertilitetsbehandling finns hittills inga kliniska studier som visar på en effekt. Trots det är indikationen visar studien.

Bakom undersökningen ligger läkemedelsförmånsföretaget Prime Theurapeutics och resultaten presenterades nyligen vid ett Academy Care Pharmacy möte i San Diego. Syftet var att undersöka hur ofta läkemedel förskrivs utanför godkänd indikation och om speciella subventionsprogram kunde minska förskrivningen av så kallad off-label förskrivning.

Förutom att användas mot barnlöshet förskrevs också letrozol i 35 procent av fallen till kvinnor över 50 men utanför godkänd indikation.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag går hos en läkare på en fertilitetsklinik i Stockholm då jag har PCO och inte får ägglossing på egen väg. Jag har provat Pergotimekurer utan resultat och äter nu Femar (letrozol) i 5 dagar för att försöka framkalla ägglossning på detta sätt. Efter att ha läst denna artikel blir jag orolig. Kan jag lita på att min läkare vet vad han gör? Står ju ingenstans i bipacksedeln att Femar ska användas för mitt syfte…känner mig lite som en försökskanin. Andra som fått detta utskrivet för infertilitetsbehandling? Upplevelser? Biverkningar?