Annons

Lund fick okej och Umeå kommer igen

Den 5 maj var något av en ödesdag för universiteten i Lund och Umeå. Båda hade skickat in ansökan till Högskoleverket om att få rätt att examinera apotekare. För Lund blev det ett positivt besked och där startar en utbildning med inriktning på klinisk farmaci hösten 2012.– Utbildningen sker i samarbete med universitet i Köpenhamn […]

2 jun 2010, kl 17:55
0

Den 5 maj var något av en ödesdag för universiteten i Lund och Umeå. Båda hade skickat in ansökan till Högskoleverket om att få rätt att examinera apotekare. För Lund blev det ett positivt besked och där startar en utbildning med inriktning på klinisk farmaci hösten 2012.
– Utbildningen sker i samarbete med universitet i Köpenhamn där studenterna kommer att läsa den femte terminen, säger Bo Ahrén, dekanus vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

Umeå fick ett nej av Högskoleverket men man har inte gett upp hoppet och planen är att lämna in ytterligare en ansökan redan i höst. Om det blir ett ja kan en påbyggnadsutbildning för receptarie som vill läsa vidare till apotekare starta redan hösten 2011.
– Vi kommer nu att arbeta med de rekommendationer vi fått och satsar på att gå in med en ny ansökan. Det finns en efterfrågan av denna typ av utbildning bland studenter och dessutom finns behov av utbildade apotekare här uppe i norr, säger Åsa Bergenheim, prorektor för utbildning vid Umeå universitet.
Idag finns apotekarutbildningar i Uppsala och Göteborg.