Annons

Ljumt intresse för att minska förskrivning av bensodiazepiner

Jönköpings kommun har den högsta förskrivningen av bensodiazepiner. Ett projekt för att försöka minska användningen har gått i stå.

24 nov 2001, kl 18:24
0

Annons

Jönköpings län har den högsta förskrivningen av bensodiazepiner och bensodiazepinliknande läkemedel. Allra högst är konsumtionen i Jönköpings kommun.

I början av året startade ett projekt vars mål var att minska förskrivningen med 30 procent. Men nu har projektet gått i stå. Vårdcentralen Rosenlund där det skulle ha genomförts är inte intresserad, trots att man erbjöds en extra sjuksköterska utbildad i hur man hjälper bensodiazepinberoende. Ännu har man inte heller fått napp från någon annan vårdcentral.

Apotekaren Malin Alenius som ingår i projektgruppen beklagar det svala intresset.

? Det är ett viktigt projekt tycker jag, men det kanske inte anses som lika roligt som att delta i utvecklingen av hjärtbehandling eller att öka användningen av ACE-hämmare, spekulerar hon.

Kartläggningen på den vårdcentral som initialt var tänkt att ingå visade bland annat att ett femtiotal kvinnor stod på Imovane varav tjugo sedan mer än ett år. För många saknades en behandlingsplan. Tio kvinnor stod på Rohypnol och hade haft medlet i mer än ett år. Kartläggningen gällde enbart två av medlen i gruppen bensodiazepiner och kvinnor i åldern 45-60 år.

Initiativet till projektet kom ?uppifrån?, det vill säga från läkemedelskommittén. Det menar Malin Alenius också kan vara en anledning till det svala intresset liksom att ingen vårdcentral vill ståta med sin höga förskrivning genom att gå med i projektet.

För kort tid

? Det var läkemedelskommittén som anmälde vårt primärvårdsområde till det här projektet. Men det var mycket oklart hur det skulle gå till, förklarar chefen på vårdcentralen, Henning Christensen, det svala intresset.

? Ska man göra ett sådant här projekt behöver man mycket lång tid, åtminstone fem år. Vi har också en svår arbetssituation med många vakanser och har inte tid att sitta i möten.

Ove Lind, ordförande i läkemedelskommittén, beklagar att projektet haft svårt att komma igång. Men han har inte gett upp.

? På den här vårdcentralen är man ljum till idén, men vi har inte tänkt att det ska få rinna ut i sanden.

Hälften anser sig beroende

Inom kort ska NEPI publicera en studie som kartlägger användningen av bensodiazepiner i olika kommuner i Jönköping och Skåne. Den bygger bland annat på patientenkäter och visar att hälften av alla som får medlen upplever sig som beroende.

Studien visar också att skillnader i konsumtion mellan olika kommuner inte beror på olika social struktur eller på skillnader i antalet läkarbesök.

? Troligen beror det istället på att enskilda läkare har olika förskrivningsmönster, säger Ove Lind.