LFN inrättar brukarråd

De stora användarna av läkemedel ska genom ett brukarråd få större inflytande över besluten i Läkemedelsförmånsnämnden, LFN. Ledamöterna har utsetts av handikapp- och pensionärsorganisationerna.

12 dec 2005, kl 18:04
0

Det nyinrättade brukarrådet, som är rådgivande, ska enligt ett pressmeddelande från LFN bidra till att myndighetens beslutsunderlag får hög kvalitet och ett tydligt inflytande från dem som använder läkemedlen.

Tidigare har LFN fått kritik för att man fattar beslut om läkemedel utan att ta in synpunkter från användarna. Till exempel har det inte funnits med några patientrepresentanter i de pågående genomgångarna av det befintliga läkemedelssortimentet.
Det kommer det inte heller att göra i den genomgång av magsyrepreparat som nu håller på att slutföras. Däremot ska de involveras i de kommande genomgångarna.

Av de sex ledamöterna i rådet har fyra utsetts av Handikappförbundens samarbetsorgan (HSO). De är Stefan Leufstedt, ordförande i Diabetesförbundet, Lars Ettarp, ordförande i Psoriasisförbundet, Christina Bergdahl, ordförande i Blodcancerförbundet och Anna Lindström som är suppleant i Astma- och Allergiförbundets styrelse.

Barbro Westerholm, tidigare ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, och Håkan Wallander, socialpolitiskt sakkunnig i Pensionärernas Riksorganisation, representerar de två pensionärsorganisationerna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng