Annons

Långvarig smärta ökar hos barn och ungdomar

Mer och mer talar för att barn och ungdomar med långvarig smärta också får handikappande smärta som vuxna. Hos barn är det psykologiska omhändertagandet extra viktigt, rädsla förstärker smärtupplevelsen.

22 nov 2004, kl 12:07
0

Vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus finns sedan 20 år en smärtmottagning för barn och ungdomar med långvarig smärta. Det gäller dels barn med smärta som orsakas av kroniska sjukdomar som reumatoid artrit eller cancer, men även smärta där det inte finns en organisk sjukdom som förklaring. Olika smärtsyndrom som är mycket vanliga bland vuxna och kallas fibromyalgi, whiplash eller ont i ryggen förekommer också hos barn och ungdomar.
Men barn har ofta ett annat spektrum av smärttyper än vuxna, berättar docent Gunnar Olsson. Smärta i ländryggen, som är den stora delen i vuxenvärlden, är inte så vanligt bland barn.
? Om barn har ont i ryggen är det ofta i bröstrygg och nackrygg, säger han.
Huvudvärk är ett ökande problem särskilt för barn i skolåldern. De vanligaste formerna av huvudvärk hos barn och tonåringar är spänningshuvudvärk. Återkommande buksmärtor hos barn har vanligen ingen organisk orsak och kallas då navelkolik. Smärtan är lokaliserad kring naveln och den är vanligast bland flickor i nioårsåldern.
? Mycket tyder på att den typen av smärta också är relaterade till olika typer av magsmärta i vuxenvärlden, säger Gunnar Olsson.
Han menar att alla människor har smärta ibland, att smärta ingår som en del i vår vardag. Vad det handlar om är hur smärtan påverkar ens liv.
De som kommer till smärtmottagningen är bara de svåraste fallen som har en väldigt starkt försämrad livskvalitet. Gunnar L Olsson har prövat en typ av kognitiv beteendeterapi som har gett goda resultat.
För barn och ungdomar är det psykologiska omhändertagandet av smärtan ofta viktigare än analgetika, menar han.
? Rädsla och oro förstärker smärtupplevelsen och smärta stannar ofta kvar om man inte har tagit hand om den i tid, säger han.