Annons
Var tredje svensk handlar läkemedel på internet
Foto: Istock

Var tredje svensk handlar läkemedel på internet

En tredjedel av svenskarna köper läkemedel på internet, visar en ny undersökning från Läkemedelsverket.

11 dec 2023, kl 07:05
0

Annons

Många svenskar köper receptbelagd läkemedel på internet. Det visar en Novusundersökning Läkemedelsverket låtit göra bland 1000 svenskar.

Var tredje tillfrågad svarar att de har köpt receptbelagda läkemedel online på ett godkänt apotek under de senaste två åren. Dessa köper sin medicin med recept från läkare.

– Om du handlar från ett godkänt apotek och med recept från läkare kan du känna dig trygg när du handlar dina mediciner på nätet, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Få köper läkemedel på internet utan recept

Ett fåtal, bara en procent, köper läkemedel online utan recept från läkare.

Läkemedelsverkets Tomas Nilsson varnar för att handla medicin på internet utan recept.

– Handla inte på sajter som lovar dig att du kan köpa receptbelagt utan recept. Det är en varningsklocka att ta på allvar. Det cirkulerar många förfalskningar på den här typen av sajter som inte har tillstånd att sälja mediciner, säger han.

Allt fler förfalskade läkemedel

Läkemedelshandeln på internet är stor och lukrativ. Förfalskade mediciner är ett allt större problem.

Det gäller inte minst eftertraktade läkemedel som är svåra att få tag på. Förfalskade varianter av bristläkemedlet Ozempic (semaglutid) och Saxenda (liraglutid) är ett par aktuella exempel. Ozempic används mot diabetes typ 2 och Saxenda för viktnedgång.

Läkemedelsverket och andra hälsomyndigheter i världen varnar särskilt för förfalskningar av dessa läkemedel. Det finns flera rapporter om bedragare som märkt om insulinpennor och sålt dem som Ozempic och Saxenda, som Läkemedelsvärlden tidigare berättat.

Prata med din läkare istället

Myndigheten avråder från att försöka få tag på sådan medicin på nätet. Läkemedelsverket uppmanar patienterna att prata med sin läkare eller apoteket istället.

Ofta kan du få tag på läkemedlet någon annanstans. Det går också att hitta bra alternativ.

– Bantningsmedicin och potensmedel är kända exempel i närtid på att man handlar receptbelagd medicin utan recept på sajter som inte är godkända. Här behöver man verkligen ha med sig att man riskerar att få hem en förfalskad medicin med ett osäkert innehåll. Det går inte att se på en medicin om den är äkta, säger Tomas Nilsson i pressmeddelandet.

Risken med förfalskade mediciner är att du inte vet vad du köper. Förfalskade mediciner kan innehålla mer eller mindre verksam substans än vad försäljaren uppger. Den kan innehålla en helt annan substans.

Apotek kan upptäcka förfalskningar

Riktiga godkända läkemedel har en unik tvådimensionell streckkod och en säkerhetsförsegling. På så sätt kan man spåra förpackningen och se om den varit öppnad.

Det här gäller för receptbelagda läkemedel och vissa receptfria läkemedel för människor. Reglerna gäller för hela EU.

2D-koderna ska finnas i en nationell databas. Alla apotek är uppkopplade till databasen. Om förpackningen saknas i databasen kan det vara ett tecken på att läkemedlet är förfalskat.

Novusundersökningen baseras på 1000 intervjuer under perioden 27 oktober till 2 november 2023.