Kroniskt trötthetssyndrom drabbar socialt utsatta

Risken att drabbas av kroniskt trötthetssyndrom är högre bland personer med olika sociala svårigheter. I alla fall enligt en engelsk studie.

21 mar 2011, kl 11:33
0

Sociala problem liksom brist på socialt stöd och brist på motion ökar risken att drabbas av kroniskt trötthetssyndrom enligt en engelsk studie. Forskarna har tittat på data för över 4000 vuxna i London och Manchester. När de tittade på förekomsten av kroniskt trötthetssyndrom tillsammans med andra medicinska faktorer fann de att tillståndet var associerat med såväl depression som ångest men också att risken halverades för personer som motionerade.

I England har
tidigare studier antytt att syndromet främst drabbar vit medelklass, vilket den här studien alltså går på tvärs mot. Istället spelade socioekonomiska faktorer en betydande roll tillsammans med etnisk bakgrund. Incidensen var störst bland personer som hade problem med ekonomin liksom bostadsproblem, om de inte fick stöd. Upplevd diskriminering liksom kränkningar på arbetet påverkade också förekomsten av syndromet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng