Patienter till prövningar hittas på Facebook

Patienter till prövningar hittas på Facebook

För att hitta patienter till kliniska prövningar av ett hiv-vaccin
använder kliniska prövningscenter i USA sociala medier. Genom Facebook,
bloggar och forum hoppas de kunna nå fram till friska homosexuella män
för en studie.

31 mar 2010, kl 11:36
0

Annons

Det är inför en klinisk fas II-studie som drivs inom ramen för HIV Vaccine Trials Network, HVTN, i USA som de sociala medierna hamnat i fokus. HVTN finansieras av det nationella institutet för infektionssjukdomar och allergi, NIAID och just nu söker de efter 1300 HIV-negativa homosexuella män.

Den kliniska studien involverar två vaccinkandidater som utvecklats vid NIAID:s vaccin forskningscenter. Deltagarna kommer att ges en serie med tre immuniseringar med ett rekombinant DNA-baserat vaccin under åtta veckor. Därefter får de en singeldos av ett vaccin som bygger ett försvagat adenovirus typ 5, ett vanligt förkylningsvirus som ska aktiveras immunförsvaret. Med studien ska forskarna se om vaccinet kan minska risken för männen att infekteras av hiv.

För att hitta intresserade studiedeltagare har HVTN haft annonskampanjer på bland annat Facebook och andra webnätverk som besöks av homosexuella män rapporterar Pharmatimes. De har också använt sig av sajter för jobbrektytering för att hitta personer som kan passa in i studien och som bor nära något av de 13 aktuella prövningsställena. Från HVTN säger man att utfallet hittills har varit väldigt bra eftersom man möter målgruppen där de är.