Annons

Kritik mot nya dosrecept

De nya dosrecepten som införts har fått mycket kritik. Bland annat för att vara svårlästa.

19 jun 2012, kl 11:00
0

Kritiken mot de nya dosrecepten har varit kraftfull. Lena Hjelmerus som är medicinskt ledningsansvarig för drygt 2000 multisjuka på äldreboenden i Stockholms läns landsting, beskriver, liksom många andra kritiker, det nya verktyget som en katastrof.
? Vi såg verkligen fram mot det nya ordinationsverktyget Pascal i förhoppning om att det skulle vara säkrare och bättre än det tidigare.
? Vad jag inte kan förstå är varför man inte körde en pilot och hämtade in synpunkter innan man körde ut det i nationell skala, säger Lena Hjelmerus.
Verktyget är främst ett system för leverens och beställning av läkemedel.
? De som tagit fram det har inte förstått att dosreceptet ofta används som ett meddelande till andra om vilka mediciner patienten har, till exempel om en patient ska till akuten säger Lena Hjelmerus.

Lena Hjelmerus
kritik handlar främst om att de doskort som skrivs ut, för att till exempel följa med en patient, innehåller en mängd otydlig information.
? På de utskrivna dosrecepten är det svårt att till exempel utläsa om ett läkemedel är utsatt eller om det är en pågående behandling men att receptet är slutexpedierat.
Kritiken mot Pascal har främst varit den dåliga och svårtydda layouten på dosrecepten samt att de innehåller allt för mycket information som inte är användbart.

Framtagandet av det
nya ordinationsverktyget för dosläkemedel och utvecklingen av ett nytt nationellt dosreceptregister har drivits som ett gemensamt projekt av center för eHälsa i samverkan, företaget Inera AB, Apoteket AB och Apotekens Service AB.
Anna-Karin Swärd som är projektledare för Apotekens Service räkning säger att man nu börjat anpassa verktyget efter förskrivarnas rutiner.
? Den främsta kritiken var att det fanns alldeles för mycket information, till exempel om utsatta läkemedel som var svårtytt.
Nu ska det inte längre finnas information på dosrecepten om utsatta och utgångna läkemedel.
? I och med att den informationen försvinner så kommer många av klagomålen att försvinna, hoppas Anna-Karin Swärd.

Förändringen av
rutinerna för ordination och expedition av dosläkemedel har tagits fram bland annat för att förskrivare ska få en bättre bild av patienternas läkemedelsintag, men syftet har också varit konkurrensutsättningen av själva dosproduktionen.
Den har tidigare helt legat hos Apoteket AB men är nu konkurrensutsatt. Alla dosrecept har nu förts över till apotekens Services nationella dosregister.