Novartis snart störst

Om några år kommer Pfizer inte längre att vara världens största läkemedelsbolag. Enligt läkemedelsanalytiker har då Novartis intagit första platsen.

19 jun 2012, kl 12:05
0

Enligt läkemedelsanalysföretaget EvaluatePharma kommer det att ske stora förändringar inom läkemedelsindustrin de närmaste sex åren. Skälet till förändringarna är de bland annat patentutgångarna som enligt EvaluatePharma innebär att Pfizer kommer att halka ned från sin plats som största läkemedelsföretag till förmån för Novartis.

Enligt analysen
kommer marknaden för receptbelagda läkemedel för det största 500 läkemedels- och bioteknikföretagen att växa med 3,1 procent per år mellan 2011 och 2018 för att nå 885 miljarder dollar 2018. Under samma period räknar EvaluatePharma med att företagen kommer att förlora mer än 290 miljarder dollar på patentutgångar.

I tävlingen
om att vara största företag, i fråga om totalförsäljning av receptbelagda läkemedel, kommer Novartis enligt analysen att gå förbi Pfizer med en omsättning på 51,3 miljarder dollar 2018. Pfizer kommer som god tvåa. Sanofi och GlaxoSmithKline kliver också upp ett par pinnhåll på stegen, medan Roche och Merck och Astrazeneca backar.

Det snabbast
klättrande företaget är Gilead Sciences som under den här perioden beräknas bli det femtonde största företaget med en försäljning på 15,1 miljarder dollar 2018.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng