Annons

Konflikt om oberoende apoteksforskning

I Norge har en konflikt om apoteksforskningens oberoende blossat upp mellan forskare och apotekens branschorganisation som är finansiär. Konflikten är ett varnande exempel inför omregleringen i Sverige, säger Cecilia Bernsten, ordförande i Farmacevtförbundet.

20 maj 2008, kl 10:45
0

En av frågorna som Lars Reje inte tar upp i apoteksmarknadsutredningen är vem som ska ta över den samhällsfarmacevtiska forskning som idag bedrivs av Apoteket. Totalt handlar det om cirka 20 miljoner kronor om året, enligt Anders Carlsten, forskningschef på företaget.
? Det finns en risk att en sådan jämförelsevis liten men viktig verksamhet som forskning hamnar mellan stolarna inför den jätteförändring vi nu står inför, varnar han.

Bland remissinstanserna
har Apotekarsocieteten, Apoteket och Sveriges Farmacevtförbund påpekat att apoteksforskningen inte får bli föräldralös efter omregleringen.
Så länge Apoteket varit en statlig nationell verksamhet har det inte varit något större problem att företaget bedrivit forskningen, menar Anders Carlsten.
? Situationen blir helt annorlunda när vi nu får kommersiellt konkurrerande apotekskedjor. Då blir det än mer angeläget att vi har en oberoende forskningsfunktion.

Ett näraliggande
exempel är konflikten på det norska forskningsinstitutet Apoforsk. som drivs med pengar från den norska branschorganisationen Apoteksföreningen. Ledningen för forskningsinstitutet har sagt upp sig i protest mot att man inte längre anser sig kunna bedriva oberoende forskning.

Nyligen beslutade
styrelsen för Apoforsk i vilken det ingår representanter för Apotekskedjorna att institutet ska prioritera forskning som dokumenterar apoteksverksamhetens mervärde . I norska media har styrelsens nye ordförande, Gunnar Ellingsen sagt att Apoforsk inte längre ska vara ett oberoende forskningsinstitut och att man ska vara selektiv med vad som publiceras.
? Du kan inte bedriva en forskning med uppgift att visa på mervärde. Frågan du ställer som forskare är: har en viss företeelse ett mervärde, säger forskningsdirektör Anne Gerd Granås som nu sagt upp sig tillsammans med den administrative direktören.

Cecilia Bernsten
, ordförande för Sveriges Farmacevtförbund beskriver konflikten vid det norska forskningsinstitutet som en katastrof.
? Nu gör man Apoforsk till ett marknadsföringsredskap. Det är både korkat och kortsiktigt av branschen. Vill man utveckla en verksamhet måste man förstås också våga se sådant som inte är så bra och naturligtvis publicera.
? Det här är en mycket tydlig varning för Sverige, att det här inte ska ligga hos branschorganisationen. Och det enda man kan säga för vår del är väl att det var bra att det som hände i Norge hände nu, innan besluten ska fattas här.