Annons

Fortsatt svalt intresse för farmaci bland studenter

Årets sökande till högskoleutbildningar tycks inte ha påverkats av omregleringen av apoteksmarknaden, som ju förutspås öka behovet av farmacevter. Studenter som söker till dessa utbildningar har inte blivit fler, trots att fler totalt sökt till högskolorna i höst.

19 maj 2008, kl 15:09
0

Annons

Antalet studenter som vill bli apotekare eller receptarie har inte påverkats av den förestående omregleringen av apoteksmarknaden. Budskapet från fack och universitet att behovet av farmacevter kommer att öka har tydligen inte nått fram. Högskoleverkets statistik antyder snarare motsatsen. Att döma av trycket på utbildningarna anses yrkena ännu inte ha framtiden för sig. Förutom bland studenter med utländsk bakgrund. Bland yrkesprogrammen ligger apotekarprogrammet högst, mer än varannan som sökt har utländsk bakgrund.

Jämfört med förra hösten är det något färre sökanden till programmen. 328 har som sitt förstahandsval att gå apotekarprogrammet. Det är 14 färre än förra hösten, Receptarieansökningarna är i höst 309, hösten 2007 hade 318 sökanden den utbildningen som sitt första val.

I Göteborg där det finns 90 utbildningsplatser på apotekarprogrammet är det 1,4 sökande per plats. På 50 receptarieplatser har man i år 43 förstahandssökandde Intresset att gå apotekarprogrammet i Uppsala är högre än i Göteborg. Här tävlar drygt två sökande om varje plats. 77 personer har sökt till de 70 utbildningsplatserna på receptarieprogrammet. Av de högskolor och universitet som har receptarieutbildning, Kalmar, Karlstad, Göteborg, Uppsala och Umeå är det bara Norrlandsuniversitetet som har klart fler förstahandsökanden än platser; 147 på 100 utbildningsplatser. I Karlstad är det 14 sökande på 30 platser .

? Det är svårt få gymnasieelever inse att det här är ett framtidsjobb, speciellt som inte heller högskoleverket i sin senaste rapport ansåg det, säger Hanna Gyllensten koordinator för apotekarprogrammet i Göteborg.

Men omreglering och stora pensionsavgångar bland receptarier de närmaste åren gör att behovet av farmacevter kommer att öka i Sverige om några år, menar såväl fack som utbildningssätena.

? Vi skulle också behöva få ett ökat söktryck för att höja betygsnivån på de sökande. Speciellt på receptariesidan har det varit lite för många som haft svårt att ta sin examen, säger Ingrid Nylander på avdelningen för farmacevtisk farmakologi vid Uppsala universitet.

Inför höstens intagningar hade det nationella nätverket för farmaciutbildningarna planer på en gemensam aktion för att öka intresset för yrkena. Det lämnade dock aldrig planeringsstadiet.

Både Ingrid Nylander och Hanna Gyllensten förklarar det med bristande ekonomi.Att till exempel gå ut med en annonskampanj blir en hög kostnad med tanke på att det är relativt få utbildningsplatser.

Men Ingrid Nylander uttrycker optimism för framtiden.

? Debatten runt omregleringen gör att farmacevtyrket blir känt tror jag. Fler kommer få upp ögonen för yrket och då kommer fler söka utbildningarna.