Annons

Nya vapen i kampen mot resistenta bakterier

Ett nytt läkemedel mot resistenta bakterier kan finnas på marknaden om tre år, tror forskarna som testat en ny substans med lovande resultat. Ett annat forskarlag ska just påbörja kliniska prövningar med ett annat potentiellt läkemedel med liknande slutmål i sikte.

19 maj 2008, kl 15:03
0

Brittiska forskare vid företaget Destiny Pharma har utsatt meticillinresistenta gula stafylokocker, MRSA, för ett nytt läkemedel vid 55 tillfällen utan att bakterierna utvecklade resistens. Substansen, som kallas XF-73, är i gelform och stryks i patientens näsa. Resultaten presenterades vid European Congress on Clinical Microbiology and Infectious Deseases i Barcelona.

MRSA är resistenta mot den antibiotika som vanligen används mot stafylokockinfektioner och de behandlingsalternativ som finns är få, dyra och förknippade med biverkningar. Sedan den 1 januari 2000 ska alla infektionsfall med MRSA i Sverige anmälas och antalet anmälning har ökat för varje år sedan dess. Under 2007 rapporterades 1 128 fall av MRSA i Sverige, enligt Smittskyddsinstitutet.

Men nu talar forskarna bakom XF-73 om ett möjligt genombrott i kampen mot MRSA, skriver BBC News. Förhoppningen är att läkemedlet ska finnas tillgängligt på klinik år 2011. Derek Butler, ordförande i MRSA Action UK, uttalar sig mer försiktigt om de lovande resultaten och nämner att man ska vara försiktig med att påstå att resistensproblemet är löst.
– Bakterier har en tendens att lyckas ta sig runt varje behandlingar vi utvecklar, säger han till BBC News.

Några andra forskare har via företaget Polymedix i USA utvecklat en molekyl som de också hoppas ska kunna användas för att bekämpa antibiotikaresistenta bakterier. Här har forskarna utgått från kroppens defensiner, de proteiner som de vita blodkropparna använder för att bryta ner bakterier. Genom att fokusera på enbart den del av defensinerna som förstör bakteriens membran har forskarna utvecklat en molekyl som är tillräckligt liten för att inte upptäckas av immunförsvaret.

I ett resistenstest har forskarna utsatt bakterier för tillräckligt mycket av substansen, som går under namnet PMX-30063, för att döda 90 procent av bakteriekulturen. De resterande tio procenten har använts för att skapa en ny kultur där återigen 90 procent dödades av substansen, och så vidare.
– För sedvanlig antibiotika krävs det vanligtvis hundra gånger mer antibiotika för att döda bakterierna efter nio upprepningar. Vi har gjort 14 upprepningar med PMX-30063 och ser ingen skillnad på dess potential, säger Nick Landekic, vd för Polymedix till New Scientist.

Kritiska röster oroar sig dock för att substansen inte bara ska göra hål på bakterier utan även de mänskliga cellerna, men enligt forskarna är den risken låg. PMX-30063 har just fått ett godkännande från kanadensiska myndigheter för att börja testas i kliniska prövningar.