Annons

Smittskyddet ska granskas

En särskild utredare ska se över landets myndigheter som är verksamma
inom smittskyddsområdet. Allt högre krav på beredskap och samordning har lett fram
till regeringens beslut.

19 maj 2008, kl 11:49
0

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson har utsett Carl-Anders Ifvarsson till särskild utredare för att granska landets smittskyddsverksamhet, speciellt den som sköts av Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet. Carl-Anders Ifvarsson är ledamot i Stockholms läns landsting och har flera andra utredningsuppdrag bakom sig.

Beslutet om en utredning av har tagits på grund av ökade krav på både stark beredskap och samordning av landets smittskydd. Exempelvis är det viktigt att kunna hantera allt från nyupptäckta sjukdomar och influensapandemier till bakteriers resistensutveckling mot antibiotika.

Utredningen ska bland annat gå igenom de omvärldsförändringar som skett inom området, undersöka hur samarbetet mellan berörda myndigheter ska kunna effektiviseras och utreda vilken forskning som behövs.
– En viktig del i uppdraget är att kartlägga hur vi ligger till internationellt sett, innan vi går in på hur det ska vara organiserat i Sverige. Det primära är sedan att se över hur uppgifter och ansvar ska fördelas mellan nationella myndigheterna på bästa sätt, säger Carl-Anders-Ifvarsson.

Senast den 1 juni 2009 ska resultatet av smittskyddsutredningen redovisas till regeringen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng