Läkemedelsresistens ska undersökas

Varför vissa typer av cancerbehandlingar slutar fungera och patienter utvecklar läkemedelsresistens ska undersökas i nytt projekt.

9 nov 2015, kl 09:54
0

Det är Ran Friedman, docent i kemi vid Linnéuniversitet som ska titta närmare på frågorna. Förhoppningen är att utifrån informationen kunna utveckla metoder som ska ge personer med kronisk myeloisk leukemi, KLM, en form av blodcancer, en bättre behandling.

Traditionellt behandlas cancerpatienter med kemoterapi, men många av läkemedlen har ofta svåra biverkningar och är inte alltid så effektiva. I dag finns det andra läkemedel som hämmar tillväxten av onormala celler. Ett sådant läkemedel är Glivec. Dock har det visat sig att det läkemedlet och likande blir efter ett tag ineffektiva för vissa patienter.

Förutom att försöka förstå hur komplexa genetiska variationer utvecklas och gör vissa läkemedel inaktiva kommer forskarna i projektet även att prova olika metoder med hjälp av datorsimulering för att undvika läkemedelsresistans.

– Projektets viktigaste mål är att förslå behandlingsregimer som ska leda till minskning av risken för resistans. Självklart kan man inte använda bara datormodeller i så fall, och därför jobbar jag tillsammans med kliniska forskare i USA som specialiserar i just bekämpning av läkemedelsresistans vid målriktade cancer behandling, säger Ran Friedman.

Projektet kommer att finansieras av Cancerfonden och påbörjas efter årsskiftet.